MENÜ

A támogatások hatékony kifizetése ezentúl nem lehet gond a tejágazatban

2018.06.04.

Együttműködési megállapodást írt alá a tejágazat fejlesztése, a támogatások folyamatos kifizetése érdekében Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke és Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke pénteken Budapesten, a tej világnapja alkalmából tartott rendezvényen – közölte az MTI.

 

A rendezvényt idén a Tejterméktanács a Közösségi Marketing Alapjából rendezte, az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával és együttműködésével.     

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az együttműködési megállapodás értelmében a MÁK közvetlenül a Tej Terméktanáccsal egyeztetve segít a tejtermelők és -feldolgozók részéről felmerülő kifizetésekkel kapcsolatos problémák, kérdések megoldásában.

Mélykuti Tibor elmondta, hogy a megállapodás elsősorban azért jött létre, hogy a tejágazati támogatások kifizetésére a kérelmeket a gazdák határidőre be tudják nyújtani, így a kifizetés is időben megtörténhessen. A közös munka részeként a tanács a MÁK-kal tejmunkacsoportot is létrehozott.

Kondra Laura, a MÁK elnökhelyettese elmondta, hogy a megállapodásban olyan célokat nevesítettek, mint az ügyféljogok erősítése, a támogatások hatékony kifizetése, illetve a tejágazat felzárkóztatása állami és uniós források segítségével.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára felidézte, hogy a tejágazat az utóbbi években több krízisen esett át, de támogatásokkal és a termékpálya szereplőinek összefogásával sikerült megvédeni a magyar tejtermelést, sőt érdemben fejleszteni is lehetett. Hozzátette: a tárca számára kiemelten fontos az iskolatej program, amely által több mint 400 ezer gyerek juthat a tejhez, illetve a tejtermékekhez.

Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára tájékoztatása szerint a tejfeldolgozás 75-80 százalékát a nagyvállalatok végzik. A nagyvállalati beruházási támogatási program elindulása óta közel 50 milliárd forintot kaptak költségvetési forrásból, amiből a tejipari szereplők közel 4 milliárd forint támogatáshoz jutottak.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy mind a termelőnek, mind a feldolgozónak és a fogyasztónak érdeke, hogy az áfa kulcsa a teljes termékpályán 5 százalékos legyen. A csökkentés a feketegazdaság elleni fellépést is szolgálná - tette hozzá.

A Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek, különösen a nők és a gyermekek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Az idei évben Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Terméktanács) a Közösségi Marketing Alapjából, az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával és együttműködésével szervezte meg a Tej Világnapot.

Az ünnepségre a kormányzati, szakmai szervezetek mellett több száz kisiskolás is meghívást kapott.

A rendezvényen részt vesz a Terméktanács két Tejnagykövete, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes úszók. Olimpikonjaink szívügyüknek érzik a hazai tej- és tejtermék fogyasztás népszerűsítését, ezért személyes jelenlétükkel a Tej Világnapján is támogatják a hazai tejfogyasztás ösztönzését.

 

tejsziv-01-kv-alternativ-bg-v1-k

A Tej Világnapjára nem csupán hasznos, a tej pozitív élettani hatásaival kapcsolatos információkkal, hanem színes programokkal és edukációs játékokkal is készült a Tej Terméktanács. A Terméktanács és a Tetra Pak Zrt. például rajzversenyt hirdetett a fesztiválon résztvevő diákok számára „Álmaim tejesdoboza” címmel.

A rendezvényen tiszteletét teszi a Terméktanács által 2017 őszén, kifejezetten edukációs céllal kialakított „Tejkamion” is, mely 2017. évben országszerte 75 állomáson, 2018 évben – részben az AMC támogatásával – 80 helyszínen, több mint 15 000 diák és pedagógusaik számára mutatja be a tej- és tejtermékfogyasztás pozitív hatásait, illetve az egészségtudatos táplálkozás előnyeit.