A táplálkozási problémákkal foglalkozik az ENSZ szervezeteinek konferenciája

Agro Napló
A táplálkozási problémák súlyosbodó közegészségügyi és gazdasági hatása (az éves becsült költsége 3,5 trillió dollár) és a váltás az egészségesebb étrendre és élelmiszerellátó rendszerekre – ezek lesznek a legfontosabb témák a ma kezdődő római FAO-WHO nemzetközi tanácskozáson.
Fotó: ©FAO/Sergey Kozmin

A nemzetközi szimpózium, mely a fenntartható élelmiszerellátó rendszerekkel az egészséges étrendért és megfelelőbb táplálkozásért címet viseli, országonként vizsgálja meg a problémákat és a sikeres példákat a hatékony módszerek beazonosítása érdekében.

„Egy ország sem kivétel” mondta a FAO főigazgatója José Graziano da Silva utalva a tényre, hogy három emberből egy valamilyen táplálkozásból eredő problémával kénytelen együtt élni (alultápláltság vagy túlsúly).

„A táplálkozás közügy, egy állami feladat,” jelentette ki, majd hozzátette: „támogatni kell a fogyasztókat az egészséges étrend választásában” szociális intézkedések, felvilágosítás és a termékek pontos és megfelelő feliratozása révén.”

A kormányok feladata a mezőgazdaság sokszínűségének és a termények betakarítást követő jobb kezelésének támogatása, segíteni a rászoruló termelőket a piachoz jutáshoz és az élelmiszerbiztonság garantálása, mondta.

A WHO táplálkozásért felelős igazazgatója Francesco Branca kijelentette: „A táplálkozás minden országban kihívást jelent. Legyen szó alulnövekedésről, vérszegénységről vagy túlsúlyról – minden ország érintett. A fenntartható fejlődési célokkal elköteleztük magunkat ezek felszámolására 2030-ig.”

Komplex kihívások

Jelenleg közel 800 millió ember éhezik a világon. A nem megfelelő étrend azonban más problémákat is okozhat, mikrotápanyag-hiány, túlsúly, elhízás, melyek egészségügyi következménye a szegénységből való kitörést gátolja.

Több mint két milliárd ember szenved a mikrotápanyag-hiánytól világszerte és becslések szerint 150 millió 5 év alatti gyermeknél léptek föl növekedési zavarok a nem kielégítő táplálkozás miatt. Mindeközben 1,9 milliárd ember túlsúlyos, közülük 600 millió kórosan elhízott.

A táplálkozás egy igen összetett téma, egy országon, de akár egy közösségen belül is előfordulhat egyszerre az éhezés, mikrotápanyag-hiány és az elhízás.

Nemzetközi elköteleződés

Idén áprilisban az ENSZ elindította a táplálkozás nemzetközi évtizedét, hogy összefogja az érintett csoportokat, szervezeteket a 2014-ben, a második nemzetközi táplálkozási konferencián (ICN2) megfogalmazott célok, továbbá a fenntartható fejlődési célok megvalósításáért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!