A tavalyi viharkárok érintettjei március közepéig igényelhetnek támogatást

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium jövedelempótló támogatást nyújt a 2017. októberi viharban kárt szenvedett fóliás termelőknek – hívta fel a figyelmet a NAK. A viharkárokról a NAK falugazdászai állítják ki az igazolást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tavaly novemberben fordult a kormányhoz, hogy biztosítson rendkívüli támogatást a 2017. októberi vihar során kárt szenvedett gazdálkodóknak a fóliasátraik újjáépítéséhez, fóliapalást beszerzéséhez. A kamara kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csekély összegű támogatásnak minősülő jövedelempótló támogatást dolgozott ki a károk részleges ellentételezésére. Az érintett termelők a kárt szenvedett fóliasátor egy négyzetméterére számítva legfeljebb 2000 forint támogatásban részesülhetnek. Az FM a károsult termelők megsegítésére 100 millió forintot különített el.

A támogatás igénybevételére az a termelő jogosult, akinek fóliasátra 2017. október 15. és 31. között szenvedett kárt egy viharral érintett településen. Az erről szóló igazolást a fóliasátor fekvése szerint illetékes kamarai falugazdásznál kell kérelmezni. Az igazolás alapjául a termelő két tanúval hitelesített nyilatkozata mellett a viharkár bekövetkezését alátámasztó dokumentum (képi bizonyíték, hatósági bizonyítvány, biztosító által kiállított kárszemle jegyzőkönyv vagy a NAK által végzett felmérés dokumentációja) szolgálhat.

A jövedelempótló támogatás iránti kérelmet 2018. február 15. és március 15. között lehet benyújtani papíralapon, a Magyar Államkincstár által közzétett nyomtatványon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Már most készülhet a karácsonyra!

Már most készülhet a karácsonyra!

Az idei évben is lehetőség nyílik a karácsonyfa-ültetvények után igénybe vehető átmeneti támogatási kérelem benyújtására a 29/2022. számú kincstári kö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!