2024. március 29. péntek Auguszta

A tej és a tejtermékek fontos elemei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak

Agro Napló
A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos elemei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amelyeket más forrásból nehéz pótolni – hívja fel a figyelmet legfrissebb tájékoztatójában a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Számos kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványi anyag és vitamin forrás a szervezet számára, amelynek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel abban az esetben, ha valaki csökkenteni szeretné a tejtermékek fogyasztását – mutatnak rá a szakmai szervezetnél. hozzátéve: a tej és tejtermékek táplálkozásban betöltött szerepe az egészséges táplálkozásban elfoglalt helye vitathatatlan. Például: a hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják. A tejnek nélkülözhetetlen szerepe van a csontok egészségének megőrzésében.

A tejben és tejtermékekben tehát koncentráltan található meg számos nélkülözhetetlen ásványi anyag és vitamin, amelyek pótlása nehézkes és különös odafigyelést igényel akkor, ha például növényi italokkal szeretnénk kiváltani a tejet. Legutóbb ezt a Journal of Food Science and Technology folyóiratban közölt kutatással támasztották alá. Ebben a négy legnépszerűbb növényi italt, a szója-, a rizs-, a mandula- és a kókusz italokat vizsgálták, és arra keresték a választ, hogy képesek-e teljes értékűen helyettesíteni a tejet. Az eredmények azt mutatják, hogy a rizs-, a kókusz-, és a mandulaital nem alkalmas a tej helyettesítésére, mert nem tartalmazza azokat a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, amikre a szervezetnek szüksége van. Bár a négy közül még a szójaital áll a legközelebb a tejhez, de ez sem tartalmazza az összetevőket olyan formában, összetételben és arányban, mint a tej.

A kutatás tanulsága tehát az volt – vonják le a következtetést a Tej Terméktanácsnál –, hogy a tápanyagok egyensúlya és hasznosulása szempontjából továbbra is a tej a legjobb választás. Sokan egészségügyi probléma, például laktózérzékenység miatt választják a növényi italokat a tej helyett, azonban nem szabad elfelejteni, hogy manapság már szinte minden tej és tejtermék laktózmentes változata is megtalálható a boltok polcain. Ennek köszönhetően a laktózérzékenységben szenvedő betegeknek sem kell lemondaniuk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tejtermékekről – állapítja meg a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Tej Világnapja online is sikeres volt

A Tej Világnapja online is sikeres volt

Idén online keretek között rendezte meg a Tej Világnapját a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) a koronavírus-járványra tekint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!