A tejtermékek miatt nőtt az élelmiszerár-index a világban

Agro Napló
A nemzetközi mezőgazdasági élelmiszeráruk drágultak májusban, ezek közül a tejtermékek ára jelentősen emelkedett. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által figyelemmel kísért élelmiszerkosár árindexe 176.2 pontot ért el májusban, 1,2 %-kal meghaladva a megelőző hónapot.

Fotó: ©FAO/Carly Learson

A FAO élelmiszerár-index hónapról hónapra követi az élelmiszerek áraiban bekövetkezett változásokat világszerte. A májusi drágulás a fő gabonafélék és tejtermékek magasabb áron jegyzésével magyarázható, alacsonyabban áron jegyzett cukor és növényi olajok mellett.

A FAO tejipari árindexe májusban 5,5 %-kal emelkedett, ezzel átlagosan 11,5%-kal meghaladva az egy évvel ezelőtti értéket. Az elmúlt hónapokra jellemző piaci drágulás mögött nagy részben a tejtermékek vezető exportőrének, Új-Zélandnak korlátozott kínálata áll.

A FAO gabonaár-index április óta 2,4 %-kal emelkedett, ami 17%-os növekedést jelent az év során, elérve ezzel a 2015 januárja óta mért legmagasabb szintet.

A gabonaárak több jelentős exportáló országban emelkedtek, ami a termelési kilátásokkal kapcsolatos aggályoknak tudható be, míg a Dél-Amerikában a betakarítási kilátások romlása miatt emelkedtek a szemestermény árai. Világszerte drágult a rizs, amit a délkelet-ázsiai vevők jelentős vásárlásai eredményeztek.

A FAO növényi olajárak indexe 2,6 %-kal csökkent, folytatva a 27 hónapos tendenciát. A nagy globális készleteknek köszönhetően kevesebbet kell fizetni a pálma, szója és napraforgóolajért.

Valamelyest csökkent a FAO hús árindexe, míg a cukor árindex 5 hónapos csökkenés után a hatodikban is tovább csökkent, 0,5%-kal alacsonyabb mutatóval áprilishoz képest. A jelenség Brazília, a világ legnagyobb cukorgyártójának és exportőrének kedvező betakarítási feltételeire utal.

A korábbinál ígéretesebb gabona-előrejelzések 2018-ra

A FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében 2 610 millió tonnára növelte előrejelzéseit a világ 2018-as gabonatermelésére vonatkozóan. Ha az előrejelzés megerősítésre kerül, 1,5 %-os éves csökkenésre lehet számítani az előző év magas szintjéhez képest.

A világ  idei búzatermelését 754,1 millió tonnára teszi a FAO, magasabbra az előző hónaphoz képest, mivel több jelentős termelő ország jó kilátásokra számít. Emellett a szemestermény-kibocsátást 1345 millió tonnára jósolják a szakemberek, 3,2 %-kal elmaradva a tavalyi rekordtól. A csökkenésben nagy részben a gazdálkodók jövedelmezőbb növényekre való áttérése játszik szerepet, részben a néhány országban észlelhető szárazabb időjárás.  

A globális rizstermelés várhatóan 1,3 %-kal emelkedik a 2017-es szinthez képest, elérve a rekordnak számító 511,3 millió tonnát. A növekedés elsősorban India javuló kilátásait tükrözi.

A FAO jelentés a gabona-felhasználásra és a kereskedelemre vonatkozó legfrissebb előrejelzése szerint rekordot hozhat az év.

A gabonakészletek az előrejelzés szerint a 2019-es szezonzárásra 5%-kal emelkednek a májusi előrejelzéshez képest, elérve a 772 millió tonnát. Az felfelé helyesbítését Kína kukorica készleteinek rekord méretű készlet becslése okozza. Mindazonáltal, a havi növekedés ellenére, a világ gabonatermelése még mindig 5,4 %-kal elmarad a nyitási szinttől.

Az új becslések szerint viszonylag magas, 28,5 %-os gabonatermék-felhasználási arány mutatkozik, bár az kissé elmarad a 2017/18-as évadtól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!