MENÜ

A tojás ára csúcsokat dönt, a halhúsé csökkent

2018.01.18.

Jelentős drágulás történt az utóbbi hónapokban a baromfi­piacon: a tojás drasztikus áremelkedése mellett a csirkehúsért is többet kell fizetniük a vásárlóknak – írja a Magyar Idők csütörtöki számában. A hal fogyasztói ára ugyanakkor az üzletek döntő többségében 10-15 százalékkal csökkent az áfacsökkentésnek köszönhetően.

 

Bár egy éve még az áfacsökkentés eredményeként jelentős áresésről szóltak a hírek a hazai baromfihús és tojás piacán, az elmúlt hetek és hónapok történései ezzel ellentétes folyamatról adnak számot. A központi statisztikai hivatal adatai szerint az elmúlt néhány hónapban a baromfihús és a tojás is drágult.

A KSH adatbázisában szereplő fogyasztói átlagárak a tojás esetében tavaly év végén 55 forint közelébe emelkedtek. Egészen pontosan 544 forintba került egy tízdarabos doboz, ezzel szemben júliusban még csak 367 forintot kértek ugyanezért a kereskedők.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) pia­ci árinformációs rendszere szerint a tojás csomagolóhelyi ára is jócskán megnőtt az elmúlt hónapokban: míg 2016 végén 23,4 forintot ért egy közepes méretű tojás, 2017 végén már 42,2 forintot kaptak érte a termelők. A tendencia nem egyedülálló, az Európai Unió számos tagországában rekordszintre került a tojás ára. A drágulásnak minden bizonnyal köze van a múlt év elején tomboló madár­inf­luenza-járványhoz is, ennél azonban nagyobb súllyal hatott a termelésre a nyáron kitört rovarirtószer-botrány.

Miután kiderült, hogy több nyugat-­európai telepen és néhány hazai baromfifarmon is olyan vegyszert használtak a kártevők távol tartására, amely bekerült a tojásba is, a hatóság azonnali intézkedéseket rendelt el, ami a termelést Európa-szerte alaposan visszavetette.

A tojás csomagolóhelyi árában egyébként mára az Európai Unió élmezőnyébe kerültünk, itthon meghaladja a 72 ezer forintot a tojás száz kilóra vetített ára, míg az AKI statisztikája szerint ennél csak Szlovákiában és Olaszországban volt drágább a termék a múlt év végén. Ott 73 ezer, illetve 75 ezer forint felett járt a termelői ár. Az uniós átlag egyébként 60 ezer forint környékén volt, ami 50 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi szinthez képest.

Szerencsére a baromfihús esetében nem kell ilyen mértékű drágulásról beszámolni, de az áremelkedés folyamatos, ami a szakemberek szerint részben a belpiaci kereslet élénkülésének tudható be. A KSH adatai szerint a csirke egyes részei mind drágultak, átlagosan kilónként 20 forinttal.

A csirkemellfilé 1320, a -comb 635, a -szárny pedig 571 forintba került az év végén. Egyedül a bontott csirke lett olcsóbb, az átlagos fogyasztói ára decemberben 662 forint volt, ez tíz forinttal alacsonyabb a júliusi átlagárnál.

Érvényesítették az áfacsökkenést a hal árában a kereskedők

Az üzletek döntő többségében 10-15 százalékkal csökkent a hal fogyasztói az áfacsökkentésnek köszönhetően - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) ügyvezető igazgatója szerdán az MTI megkeresésére.

Sziráki Bence közölte: a nagy áruházláncok és a termelői kereskedésekben mindenütt csökkent a hal fogyasztói ára, néhány üzlet ugyanakkor kivétel lehet. Hozzátette, a haltermelők nem emeltek árat az új évben a korábbi nettó áron értékesítik termékeiket. 

2018-ban 5 százalékra csökkent az internet, a halhús, a sertésbelsőség és -vágási melléktermék, az éttermi szolgáltatás és a Braille-nyomtatók, illetve - kijelzők áfakulcsa.