A tűzifa mellé már tájékoztató is jár!

Agro Napló
Július 1-jétől tűzifa vásárláskor ún. „Tűzifavásárlói tájékoztatót” is kötelező mellékelni a szállítójegyhez. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tájékoztató nélkül ne vegyék át a téli tüzelőt. A NÉBIH szakemberei „Tűzifát csak okosan!” címmel útmutatóval is segítik a lakosságot, hogy a lehető legjobb minőségű termékhez jussanak.

A NÉBIH február végi felmérése szerint az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba, amivel a csalók a vásárlóknak és a tisztességes kereskedőknek egyaránt komoly károkat okoznak. A vásárlók könnyebb tájékozódása és a jogkövető piaci szereplők érdekében július 1-je óta jogszabály írja elő a tűzifát árusítóknak, hogy adásvételekor „Tűzifavásárlói tájékoztatót” is mellékelniük kell a szállítmányhoz. A szakmai szervezetekkel egyeztetve elkészített útmutatót az érintett vállalkozások letölthetik a NÉBIH oldaláról. A dokumentum elsődleges célja a körültekintő vásárlás elősegítése. A tájékoztató meghatározza például, hogy milyen faanyag alkalmas tűzifának, felsorolja, mire kell figyelni tömegre és térfogatra történő vásárlás során, de tanáccsal szolgál a tüzelő tárolásával kapcsolatban is.

A tűzifa megújuló energiaforrás, használata alapvetően befolyásolja az emberi környezet állapotát. A NÉBIH a tisztességes piaci viszonyok, valamint a tudatos vásárlói magatartás kialakítása érdekében vásárlási útmutatót is készített a lakosság számára „Tűzifát csak okosan!” címmel. A tájékoztatóban a vásárlók javaslatokat olvashatnak többek között arról, hogy mikor vásároljuk meg a tűzifát, milyen fafajt válasszunk, illetve, hogy tömegre, vagy térfogatra vásároljunk inkább. Bemutatja, hogy hogyan igazodhatunk el a piacon előforduló mértékegységek között, de az olvasók megismerhetnek jó néhány olyan trükköt is, amit a tisztességtelen árusok alkalmaznak tűzifa-értékesítéskor.

A „TŰZIFÁT CSAK OKOSAN!” 10 PONTJA

  • Lehetőleg a nyár elején vegye meg tűzifáját!
  • Ha van rá lehetősége, már előző nyáron vegye meg tüzelőjét!
  • A kínált, de az Ön számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.
  • Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  • Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
  • Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.
  • Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
  • Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni!
  • Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!
  • Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat és írja meg panaszát a NÉBIH-nek.
  • A faanyag kereskedelmi lánccal kapcsolatos további hasznos információk olvashatók a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/eutr.

    Forrás: NÉBIH

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

    Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

    A kormányzati intézkedések fényében úgy tűnhet, sok helyen a gáz helyett a fatüzelés lesz legkézenfekvőbb fűtési alternatíva, de a növekvő árak és az...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!