A V4-ek még keményebben védenék a termelőket a felvásárlókkal szemben

Agro Napló
A Visegrádi országok elmúlt években folytatott munkájának köszönhetően az Európai Bizottság idén irányelv-tervezetet nyújtott be a tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorítása érdekében. A V4-ek, valamint Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Románia agrárminiszterei augusztus 15-én Nyitrán közös nyilatkozatban rögzítették a javaslattal kapcsolatos álláspontjaikat – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

A magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági termelők védelmének elsőbbséget kell élveznie. „A gazdák az első és legfontosabb szereplői az élelmiszerláncnak, azonban gyengébb gazdasági pozíciójuk és tárgyalási lehetőségeik miatt ők szenvednek a leginkább a gazdaságilag erősebb szereplők által folytatott tisztességtelen magatartásoktól. Ezen a helyzeten mindenképpen változtatni kell.” - emelte ki a magyar tárcavezető.

A Bizottság javaslata uniós szinten tiltaná be a gazdákkal kötött felvásárlói szerződések egyoldalú és visszamenőleges módosítását, a romlandó élelmiszerek esetében a késedelmes fizetést, a romlandó élelmiszerek megrendelésének utolsó pillanatban történő lemondását, valamint a visszáruzást.

A júliusban kezdődött szlovák V4 Elnökség első agrárminiszteri ülésén a delegációvezetők egyetértettek abban, hogy a Bizottság javaslata jó irány, de csak korlátozott védelmet nyújt az élelmiszert termelő kis- és közepes vállalkozásoknak. Az ülés végén aláírt közös nyilatkozatban határozottan kérték, hogy az irányelv rendelkezései valamennyi felvásárlóra nézve legyenek kötelezőek, függetlenül azok méretétől.

Az uniós szabályozás elfogadása segíthet a jövőben megakadályozni az olyan helyzetek kialakulását, amely jelenleg a magyar almatermelőket érinti. A kormányzat álláspontja szerint az idei évben a vállalkozások közötti tisztességes kapcsolatokkal kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, amely lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!