A vágóhidak is kártérítést kaphatnak a madárinfluenza miatt

Agro Napló
Uniós jóváhagyásra vár a tervezet, amelynek alapján megtérítheti az állam a madárinfluenza okozta közvetett károkat – írta a Magyar Idők szerdán. A járvány miatt leállt, illetve visszafogott ütemű feldolgozás 8-9 milliárd forint veszteséget okozott az ágazatnak.

A megbetegedés egyébként mintegy 20 milliárd forint kárt okozott, ebből a közvetlen kiesés 11-12 milliárd forintra becsülhető. Ez utóbbi összeg egyébként jórészt a vírus és következményei miatt leölt és megsemmisített állatokat, takarmányt jelenti, amit a hatóság gyorsan és pontosan felmért, és kifizette a termelőknek. A közvetett károk a vágó-, feldolgozóüzemek leállásából vagy a csökkentett vágásszámból adódó károk, illetve a termelőistállók üresen állásából fakadó veszteségek.

Ezek megtérítése még várat magára: a jogszabály elkészítése és az unió jóváhagyása azonban folyamatban van.

– A járvány megjelenésének kezdete óta a hatóság rendkívül komoly és szakmailag is kifogástalan szabályozást alakított ki – hívta fel a figyelmet az elnök. Jelezte, a főállatorvosi határozat megalkotása, a betelepítés szabályainak szigorítása, a járványvédelmi intézkedések tételes megfogalmazása és ellenőrzése mind hozzájárultak ahhoz, hogy nagymértékben csökkent az újabb járvány megjelenésének esélye. Csorbai Attila szerint annak érdekében, hogy a továbbiakban is elkerüljük a fertőzést, a járványvédelmi intézkedéseket fenn kell tartani, emellett a termelők járványvédelmi ismereteit is bővíteni kell.

Ez utóbbi érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a BTT szakmai koordinációja mellett képzést szerveztek a gazdálkodóknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!