Aggasztó hírek: az egekbe szárnyaltak a gáz- és energiaárak

Agro Napló
A turbinaszállítási ügy a gázszállítások felfüggesztéséhez is elvezethet az Északi Áramlat-1 vezetéken – küldte a nagyon komoly figyelmeztetést Oroszország EU-hoz akkreditált nagykövete csütörtökön az orosz RIA hírügynökség tudósítása szerint – írta a Portfolio.hu.

Erre és egyéb aggasztó hírekre ma is mintegy 20%-kal még tovább szárnyaltak a gázárak a vezető holland gáztőzsdén, így három nap leforgása alatt már mintegy 70%-os szárnyalásról beszélhetünk, ez pedig a tőzsdei áramárakat is az égbe küldte. A csütörtöki szentpétervári konferencián nagyon fontos üzeneteket mondott el a Gazprom vezére és az orosz miniszterelnök-helyettes, amelyeket ebben a külön cikkünkben írtunk meg, és arra utalnak, hogy az oroszok egyáltalán nem bánják, hogy nagyon magasra ugrottak a turbinaügy miatt az európai gázárak.

A turbinaügy a német álláspont szerint csak ürügy a gázárak nyári felhajtására és a szándékos bizonytalanság-keltésre, az oroszok szerint viszont tényleg fizikai akadálya van a nyugati szankciók miatt annak, hogy hozzájussanak a karbantartásra külföldre kiküldött berendezésekhez. Az ügy hátteréről, előzményeiről itt írtunk:

Az viszont, hogy az orosz nagykövet a szállítások akár teljes leállítását is belengette az Északi Áramlat 1-en, ami jelenleg a legfőbb európai gázimport csatorna, új szintje az eszkalációnak.

Ezt jelzi a csütörtöki újabb heves gázpiaci drágulás. Amint az alábbi ábrán látszik: a júliusi, tehát a nyár közepi (legközelebbi havi) gázkontraktus ára 20%-kal 145 euró/MWh-ra szárnyalt, azaz gyakorlatilag sorozatban harmadik napja hasonló mértékű áremelkedések történnek. Ez brutális mértékű változást jelent.

További részletek és a gázár energiaárakra gyakorolt következményei a Portfolio.hu részletes elemzésében elolvashatóak ide kattintva!

  Forrás: portfolio.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Olajembargó: emelkedik az olajár!

Olajembargó: emelkedik az olajár!

Emelkedik az olajár, miután az EU-s vezetők megállapodtak az olajembargóról az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként. A WTI júliusi ha...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!