2024. április 19. péntek Emma

"Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya

Agro Napló
"Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával - mondta Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta: számításuk szerint átlagban a magyar agrártermelők 10 százalékkal mérsékelhetnék költségeiket közös beszerzéssel, illetve  együttes értékesítéssel kedvezőbb árak érhetnének el a kereskedőknél, ezáltal mérsékelődne versenyhátrányuk társaikkal szembeni.

    Patay Vilmos kifejtette: a magyar agrártermelők piaci érdekérvényesítő képessége erőteljesen lecsökkent, amelynek oka, hogy a tulajdonváltással párhuzamosan nem alakult ki az új tulajdonosi szerkezetnek megfelelő nemzeti érdekvédelmi szerveződés.

    Emiatt az elmúlt 23 évben drasztikusan csökkent a mezőgazdaság bruttó termékkibocsátása, a szervezetlenségből adódó alkupozíció hiánya miatt a hazai agrárszereplők hatékonysága és versenyképessége elmarad a legfontosabb versenytársakétól - mondta.

    Szerinte nemzeti összefogás szükséges egy intézményesült szervező erőre alapozva, amely a méretkülönbségtől függetlenül érvényesíti a magyar gazdálkodók érdekeit a globális piaci viszonyok között.

    Kérdésre válaszolva Patay Vilmos elmondta, hogy rezsicsökkentés céllal hozták létre a Hangya-Coop Mezőgazdasági Holding Szövetkezetet még áprilisban, amely már akár most nyáron a gabonaértékesítésben részt vehet.

    A Hangya Szövetkezetek Együttműködésének most az országban mintegy 200 szervezet a tagja. A tagszervezetek mintegy 11-12 ezer termelőt képviselnek. A Hangya tagszervezetei a múlt évben becslések szerint 100 milliárd forintot meghaladó árbevételt könyvelhettek el.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!