2024. április 25. csütörtök Márk

Agrárdigitalizációs fejlesztések a jövő mezőgazdaságáért

Agro Napló
Harmadik alkalommal dolgozhatnak együtt piacvezető agrár nagyvállalatokkal hazai agtech startupok, a szeptemberben induló NAK TechLab inkubációs program keretében; a program az elmúlt két évben több olyan együttműködést is eredményezett, ami meghatározó lehet az agrárium fejlődése szempontjából, a három hónapos inkubátor programba augusztus 22-ig lehet jelentkezni – tájékoztatta lapunkat a NAK.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Design Terminal támogatásával – 2019-ben indította el a NAK TechLab agrár startup inkubációs programot, melyben agrártechnológiai startupok az agrárium jövőjét meghatározó fejlesztéseiket vezető nagyvállalati partnerek segítségével tökéletesíthetik, a szektor igényeinek megfelelően.

„A NAK TechLab inkubációs programnak gazdaságilag is fontos szerepe van. A program során létrejövő együttműködések új agrárszolgáltatások megjelenését alapozzák meg, melyek elősegítik a digitalizáció szélesebb körű elterjedését. Az együttműködő nagyvállalatok segítségével a megoldások számos olyan helyre is el tudnak jutni, ahova egyébként nincs lehetőségük. Ezért is támogatjuk a startup vállalkozásokat, innovatív ötleteket annak érdekében, hogy a digitalizációs törekvések előre mozduljanak” – hangsúlyozza a program kapcsán Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A programot konkrét, az agráriumot leginkább érintő kihívások megfogalmazásával harmadik éve erősíti szakmai partnerként az Axiál Kft., a Bonafarm Csoport, és a KITE Zrt., az idén pedig a Corteva Agrscience és a Bayer Crop Science csatlakozott a támogatókhoz.

A kihívásokról és a jelentkezésről

A startupok üzleti képzésekkel, intenzív workshopokkal, valamint agráripari, termékfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva fejleszthetik tovább digitális megoldásaikat, illetve jogi és tőkebevonással kapcsolatos előadásokon is részt vehetnek. A programot nem csak agrár nagyvállalatok, de technológiai cégek is segítik (Vodafone, Planet, FANUC), amelyek a különböző fejlesztésekhez nyújtanak szakértői és fejlesztői hátteret.

Az elmúlt két évben a startup vállalkozások a nagyvállalati együttműködések mellett jelentős tőkebevonásra is szert tettek; a program segítségével kockázati befektető partnerek által több mint egymilliárd forint tőkéhez jutottak.

További információ a www.naktechlab.hu weboldalon található, a jelentkezési határidő pedig a startupoknak: 2021. augusztus 22.

A NAK TechLab-ról

Hiánypótló agrármegoldásokat fejlesztő startup vállalkozásoknak biztosítunk támogató környezetet. A NAK TechLab programjaiba a startup vállalkozásokon kívül nagyvállalatokat, gazdákat, befektetőket és kisebb cégeket is bevonunk. Célunk, hogy segítsük a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltását, az agrárium modernizációját, illetve hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai agrárium működését – tették még mindehhez hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Agtech Summit: az agrárium jövője

Agtech Summit: az agrárium jövője

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a napokban rendezte meg hazánk első kifejezetten agrár startup-okról, az induló vállalkozásokról szóló rendezvén...

Konferencia a jövő agráriumáról

Konferencia a jövő agráriumáról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ez év november 24-én rendezi meg a kifejezetten agrárdigitalizációval foglalkozó AGTECH SUMMIT elnevezésű rendez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!