Agrárszakma iránytű segíti a pályaválasztást

Agro Napló
Agrárszakma iránytű címmel készített kiadványt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), ami az új szakképzési rendszer mezőgazdasági és élelmiszeripari képzéseit mutatja be – tette közzé a köztestület.

A NAK ugyanis minél több fiatallal, illetve pályamódosítást tervezővel szeretné megismertetni az új szakképzési rendszer keretében kialakult agrár szakmastruktúrát, képzéseket – jelzi az agrárkamara. Hozzáfűzik: ennek érdekében egy olyan, az agrárium szakmáit bemutató kiadványt jelentetek meg, ami segíti az érdeklődők, az általános iskolai tanulók és szüleik, valamint az átképzésben gondolkodók eligazodását, pályaválasztását.

Az ideális karrierút kiválasztását megkönnyítendő, a tájékoztató füzet az agrárszakmákat rövid, közérthető formában mutatja be, ágazatok szerint csoportosítva. A tájékoztató füzet ingyenes, letölthető a NAK internetes portáljáról.

Ha valaki kedvet kap valamely szakmához, további részletesebb információkat az Innovatív Képzéstámogató Központ weboldalán (www.ikk.hu) találhat. A NAK kiadványa a közeljövőben nyomtatott formában is megjelenik, és elérhető lesz a kamara képzési referenseinél is.

A NAK háttér-információként még azt is közli ismertetőjében, hogy a szakképző intézményekben a szakmaválasztásra az ágazati alapoktatást követően kerül sor. A gyakorlati ismereteket duális partnereknél, cégeknél sajátíthatják el a fiatalok. A technikumi képzés a gimnáziumi és a szakirányú oktatás ötvözete. Az ötéves képzés végén egyszerre kaphatja kézhez a tanuló az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, sőt, nyelvvizsga megszerzésére is van lehetősége.

A szakképző iskolában három év alatt szerezhetnek szakmát a tanulók. A szakképzésben a tanulmányi eredménytől függően ösztöndíj jár a tanulónak. A megújuló szakképzés lehetővé teszi, hogy a fiatalok a céljaiknak és képességeiknek legmegfelelőbb szakmai tudást sajátíthassák el, amivel a munkaerő-piacon is versenyképesek lehetnek – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!