MENÜ

Agrárszakmákba kóstolhat bele több száz diák a nyáron

Agro Napló 2020.07.22.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élményszerűen ismertet meg több száz diákkal agrárszakmákat a nyáron, azaz az országos „Szakmakóstoló Hetek” keretében általános iskolások egy-egy hétig gazdálkodók mellett, szakképző iskolák segítségével nyerhetnek betekintést tucatnyi agrárszakmába – tájékoztatta lapunkat a NAK.

 

A NAK által szervezett „Szakmakóstoló Hetek” keretében augusztus 14-ig – országszerte 18 agrár-szakképző intézmény közreműködésével – mintegy 400 általános iskolai tanuló kerülhet közelebbi, gyakorlati kapcsolatba az agrárszakmákkal. Az agrárkamara ezzel a programsorozattal is népszerűsíti a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákat, elsősorban az 5-7. osztályos tanulók körében.

A szakmakóstoló hét (a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben) az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezi előtérbe, a tanulók kipróbálhatják a munkafolyamatokat – duális képzésben részt vevő – gazdálkodók bevonásával. Így olyan átfogó ismereteket, tapasztalati tudást és élményeket kapnak, amelyek motiválhatják őket a pályaválasztásban. Az agráriumban dolgozó sikeres vállalkozók személyes példájukon keresztül mutatják be, hogy milyen fejlődési, továbblépési lehetőségek biztosítottak az adott szakma terén.

Az egyhetes pályaorientációs program során a diákok a gazda (állattenyésztő, növénytermesztő, lovász), kistermelői élelmiszer-előállító, mezőgazdasági gépész, erdésztechnikus (vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás), kertésztechnikus (dísznövénytermesztő, virágkötő, gyógynövénytermesztő, gyümölcstermesztő, parképítő és -fenntartó, zöldségtermesztő), édességkészítő szakmákkal ismerkedhetnek meg. A programban részt vevő diákok kiválasztása az általános iskolák javaslatai alapján történt, természetesen figyelembe véve az ez irányú érdeklődést.

Az első héten már három helyszínen, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Tolna megyében nagy sikerrel lezajlottak a programok, a diákok lelkesen és aktívan vettek részt a különböző tevékenységekben, a szakmák élményalapú munkafolyamatainak kipróbálásában.

A programokról az érdeklődők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján, illetve Facebook-oldalán tájékozódhatnak – olvasható az ismertetésben.