MENÜ

AGRYA tisztségviselő magyar fiatal gazda nyert díjat Brüsszelben, az Európai Parlamentben

2014.01.29.

Az Európai Néppárt által az Európai Parlamentben rendezett Fiatal Gazda Kongresszuson Bakó Dániel szentesi fiatal gazda geotermikus energiával fűtött paprikatermesztése nyerte a legfenntarthatóbb vállalkozás díját. A jelentős magyar siker rámutat arra, hogy az európai mezőgazdaság jövőjében növekvő szerepe van a megújuló energia hasznosításának.

AGRYA
 

Második alkalommal került ma megrendezésre a Fiatal Gazdák Európai Kongresszusa Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Az Európai Néppárt által szervezett konferencia célja a fiatal gazdák munkájának elismerése és népszerűsítése, a legjobb gyakorlatok bemutatása volt. A kongresszuson 19 tagállamból több száz fiatal gazda vett részt. Hazánkat Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő támogatásával Bakó Dániel szentesi fiatal gazda, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) Termálvíz Tagozatának elnöke képviselte az eseményen.

A kongresszuson Bakó Dániel a legfenntarthatóbb vállalkozás díját nyerte el. Háromgenerációs családi gazdasága termálvíz-fűtésre alapozott növényházi hajtatással foglalkozik: kiváló minőségű paprikát termesztenek jelenleg 9000 m²-en, amely a jövőben további 6000 m²-el bővül. "A megújuló energia hasznosítása nem csak vállalkozásom megőrzéséhez, hanem a munkahelyek megtartásához is hozzásegített, valamint lehetővé teszi a további fejlődést" − emelte ki a fiatal gazda a díj átvételét követően.

A brit gazdák közel harmada vesz részt valamilyen formában a megújuló energiák termelésében, míg a német gazdák az elmúlt három évben közel 18,2 milliárd eurót fektettek zöld energiákba. "Megújuló energiák hasznosítása nélkül a jövőben nem lehet versenyképes a magyar agrárium sem" – mondta el Glattfelder Béla EP-képviselő. Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a vidéki megújuló energiatermelés terén, a magyar fóliázó zöldségtermelők világviszonylatban is élenjárnak a geotermális energia hasznosításában, amit Bakó Dániel sikere is megerősít.

forrás: Agrya