MENÜ

AKI: Nagyot ugrott a mezőgazdasági termékek kivitele az első háromnegyedévben

Agro Napló 2023.01.16.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 9,844 milliárd euróra, behozatala 6,878 milliárd euróra nőtt 2022 első háromnegyedévében.

 

Olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítésében. Összefoglalójuk szerint az agrár-külkereskedelem aktívuma 2,966 milliárd euró volt, 162,7 millió euróval több, mint 2021 első három negyedévében – értesült a közleményből az Agro Napló.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 25,4 százalékkal, importértéke 36,3 százalékkal nőtt 2022 első kilenc hónapjában, az egyenleg 5,8 százalékkal volt több a 2021 első háromnegyedévi értéknél, az exportvolumen 10,6 százalékkal mérséklődött, az import volumene 38,6 százalékkal bővült – közölték.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportértékből az első háromnegyedévében 9,3 százalék, az importértékből 6,2 százalék volt – tették hozzá.

A felmérésből kiderül, hogy csaknem az összes termékcsoport kiviteli értéke nőtt, különösen a gabonaféléké és csak 2 árucsoport exportértéke csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb csökkenés a növényi termékeknél volt, főleg az egyéb élő növény, dugvány, oltvány, gombacsíra exportértékének esése miatt – ismertették.

Az importcsökkenés csak a dohánytermékeknél volt, elsősorban a fogyasztási dohány importértékének visszaesése miatt – tették hozzá.

A magyar agrárkivitel 95,4 százaléka európai országokba irányult. A legfontosabb export- és importpartnerek jórészt ugyanazok, Németország mindkét rangsorban az első – közölte az AKI.

 

(Forrás: MTI)