Alacsony a meggy felvásárlási ára Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hajdú-Biharban

Agro Napló
Budapest, 2015. június 22., hétfő (MTI) - Alacsony a meggy felvásárlási ára Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, ezért a termelők akár a fán is hagyhatják a termést - tájékoztatta egy helyi őstermelő a kialakult helyzetről az MTI-t.

 Az MTI ezzel kapcsolatban megkereste Ledó Ferencet, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnökét, aki elmondta, hogy a meggy kilójáért más-más árat fizetnek a felvásárlók, aszerint, hogy az étkezési minőségű vagy csak ipari feldolgozásra alkalmas. Hozzátette: az étkezési meggy kilogrammjáért most a termelő 150-180 kaphat, míg a felvásárlók az ipari meggyért kilónként 70-80 forintot adnak. Ez utóbbi esetben a 90-100 forintos kilónként ár volna a kívánatos - mondta a FruitVeB elnöke.



A feldolgozók azzal indokolják az ipari meggy alacsonyabb felvásárlási árát, hogy a múlt évről még jelentős készleteik vannak raktáron. Az alacsonyabb ár mellett hozzák még fel érvként azt, hogy a mostani felvásárlási árral kerülhető csak el a veszteséges működés.

A meggytermelők az idén mintegy 60-65 ezer tonna termésre számítanak. Ebből mintegy 12-15 ezer tonna az étkezési meggyre számítanak a termelők. Az igazi megmérettetés a termelők számára várhatóan e hét végén, a jövő hét elején kezdődik - vélekedett Ledó Ferenc. Hozzáfűzte: a korai fajták ugyanis leérnek és ebből van kevesebb.



A FruitVeB elnöke ugyanakkor utalt arra, hogy van már most is olyan felvásárló, amely 65-90 forintot is ad az ipari meggy kilójáért. De kérdés szerinte, hogy azok a termelők, akik az olcsóbb árért nem adják oda a termést a felvásárlóknak, mit csinálnak. Egyes információk szerint azoknak, akik nem akarják a 70-80 forintos árért odaadni a meggy kilóját a felvásárlóknak, összesen 6-10 ezer tonna közötti étékesítési mennyiségük van. Kérdés ugyanakkor Ledó Ferenc szerint, hogy a szóban forgó mennyiséggel miként befolyásolható esetlegesen a piac.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Védekezni kell a gyümölcsösökben

Védekezni kell a gyümölcsösökben

Minden feltétel adott a gyümölcsfák hajtáselhalását okozó gombás megbetegedéséhez, a meggy és az őszibarack még menthető, bár utóbbit a tavaszi fagyok...

Még kell a csapadék

Még kell a csapadék

Nagyon várták a zöldségtermelők is a péntekre beharangozott és meg is érkezett esőt, pedig az eddigi aszály egyelőre nem okoz különösebb gondot – mond...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!