Alapélelmiszerek is drágulnak a klímaváltozás miatt

Agro Napló
A búza, a kukorica mellett az őszibarack, a kávé és a mandula is a klímaváltozás által legveszélyeztetettebb növények listáján szerepel, ami a várható termésingadozások miatt egyre többe kerülhet.

Nem számít újdonságnak, hogy az éghajlatváltozás komoly kihívás elé állítja a világ mezőgazdaságát. A hónapok óta tartó szárazság például idehaza nem csak a Duna vízállását befolyásolja kedvezőtlenül, hanem az őszi vetésű növényeknél is komoly terméskiesést okozhat.

Az amerikai közrádió által összeszedett ötös veszélyeztetettségi lista - melyet a G7.hu idézett - élén pont a búza áll, és szintén rajta van az idehaza ugyancsak nagyon fontos kukorica. Az amerikai kukoricatermelő övezetre jósolt éghajlati változás a klímamodellek jelentős része alapján Magyarországra is igaz: a csapadék eloszlása kiszámíthatatlanabbá válik, amikor pedig esik, akkor az gyakran felhőszakadás formájában történik majd. A kukorica szereti a vizet, de szélsőségesen erős viharok nemcsak a növényeket károsíthatják, hanem a talajt is. Ráadásul a kukorica rosszul viseli, ha éjszaka is nagyon meleg van, márpedig valószínűleg ez vár ránk nyaranta Magyarországon.

A nem alap-, de kedvelt élelmiszerek közül szintén a hőmérséklet miatt kerülhet bajba az őszibarack. Ha télen nincs elég hideg, akkor tavasszal nem virágoznak rendesen a fák, így kisebb lesz a termés. Ugyanezt eredményezi a szélsőséges nyári meleg.

A Magyarországon nem termesztett növények közül felkerült a listára még a kávé és a mandula. Az utóbbi kifejezetten vízigényes, ami rossz pont a világ legnagyobb termesztőjének számító Kalifornia államban, amely valószínűleg egyre gyakrabban néz szembe szélsőséges aszályokkal.

A kávé, legalábbis a legkedveltebb arabica fajta, kifejezetten kényes a hőmérsékletre: sem a nagy forróságot, sem a túl hideget nem szereti, ezért aztán általában a trópusi és szubtrópusi övezet hegyvidékein termesztik. Brazília a messze legnagyobb termesztő, ahol a termőterület nagy része veszélyben van a felmelegedés miatt.

A kávé őshazája, az etióp hegyvidék szintén veszélyeztetett ebből a szempontból, ami azért is probléma, mert így elveszhet a vad kávéfajok által nyújtott genetikai változatosság, amire szükség lehet például akkor, ha a most termesztett fajtákat megtámadja valamilyen betegség.

A gyakoribb terméskiesések miatt szélsőségesebbé válhat az árak ingadozása, és könnyen elképzelhető, hogy a fő trend a drágulása lesz. A búzánál és a kukoricánál abban lehet bízni, hogy a kisebb amerikai hozamokat ellensúlyozza majd Kanada és Oroszország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő árak a gabonapiacon

Emelkedő árak a gabonapiacon

Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentőse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!