MENÜ

AM: Tovább zöldülnek a települések

Agro Napló 2020.11.02.

Az elültetett fák szimbólumok, nemcsak erőforrásként szolgálják majd a helyben élőket, hanem emlékeztetni fogják őket arra is, hogy minden egyes fának a földbe gyökerezése egy újabb lépés a környezetbarát és fenntarthatóbb jövő felé – mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkár a településfásítási program keretében szervezett faültetésen.

Dömös, fotó: AM

 

A szaktárca ismertetője emlékeztet: az őszi faültetési program jelenleg a felénél jár, aminek köszönhetően országosan csaknem 140 településen, már mintegy 4000 fát ültettek el. Az agártárca helyettes államtitkára Dömösön, és Drágszélen is részt vett a közösségi faültetéseken.

Szentpéteri Sándor a Dömösön tartott üdvözlő beszédében azt hangsúlyozta, hogy a 2020 nyarán indult Településfásítási Program közel ötszáz, tízezer lakosnál kisebb település számára biztosít összesen 12 ezer darab sorfát, és az elültetéséhez szükséges eszközöket.

Komárom-Esztergom megyében 11 nyertes település, közel 300 fát tud majd elültetni. A dömösi eseményen részt vett Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő is, aki kiemelte: a jövő generációjának meg kell mutatni, a fa értéket jelent, a zöld gondolatokat pedig a gyakorlatban is el kell ültetni. A fákat a polgármester kezdeményezésére a község lakói örökbe fogadhatták, így a jövőben összesen 18 család gondozza majd a földbe helyezett új „jövevényeket.”

 

drágszél_fásítás_1-1200

Drágszél, fotó: AM

 

Az erdőkért felelős helyettes államtitkár Drágszélen felhívta a figyelmet: a programban arra törekszenek, hogy a kistelepülések kiemelt közösségi tereiben, így például az óvodákban, az iskolaudvarokban és a települések más fontos közterületein, de az erdőkben is, minél több fát ültethessünk el együtt, közösen a falvak, települések közösségei. Ezzel nem csak a zöldterületek bővítését támogatják, de hozzájárulhatnak az egészségesebb és élhetőbb helyi környezet megteremtéséhez. Bács-Kiskun megyében mintegy 22 helység 600 fával fog gyarapodni.

Az Agrárminisztérium tavaly indította el az Országfásítási Programját, ami az ország állami tulajdonában lévő erdők nagy részét kezelő 22 állami erdőgazdaságot is érinti. Az elmúlt években 550 hektárral, 2021-re pedig 650 hektárral nő majd a zöld területek nagysága. A kormány célkitűzése, hogy az ország fával borított területét 27 százalékra növelje – tartalmazza az összegzés.