2024. április 19. péntek Emma

Amire mindenki kíváncsi: mikor hirdetnek eredményt a pályázatoknál?

Agro Napló
Nem kell már sokat várniuk a gazdáknak a vidékfejlesztési pályázatok elbírálására, a Miniszterelnökség szerint a következő hetekben a legtöbb beruházási felhívás esetében eredményt hirdetnek – írja a Magyar Idők keddi száma. Mivel a gazdálkodók elsősorban kapacitásbővítésre használnák fel az uniós forrásokat, az energiahatékonyság javítására szolgáló keret egy részét is erre a célra csoportosíthatják át.

Még a nyáron eredményt hirdethet a legtöbb beruházási célú vidékfejlesztési pályázat nyerteseiről a Miniszterelnökség. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: az élelmiszeripari fejlesztéseket célzó felhívásra érkezett kérelmek tartalmi ellenőr­zése még ezen a héten elkészül, az első szakaszban pályázók hamarosan értesülhetnek a döntésről.

Hasonló a helyzet a településképet meghatározó épületek korszerűsíté­sére kiírt felhívás terén, így az önkormányzatok, illetve a civil szervezetek is megkaphatják a támogatói okiratokat. Az irányító hatóság fontossági sorrendet állított fel a beruházási támogatások elbírálásánál: a sorban a kertészeti pályázatok következnek, majd az állattenyésztési felhívások.

Az államtitkár szerint a nyári hónapokban tucatjával küldik ki a támogatói okiratot a gazdáknak. Elmondta, hogy a második körben meghirdetett agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programban is hamarosan eredményt hirdetnek. Ugyanakkor arra biztatta a pályázókat: függetlenül attól, hogy megkapták-e már a támogatói okiratot, az egységes kérelemmel együtt igényeljék az AKG-támogatás kifizetését is. Abban az esetben sem ró ki szankciót rájuk a hatóság, ha végül nem kerülnek be a programba. Kis Miklós Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a Vidékfejlesz­tési Programban eddig 43 pályázat esetében vállalt kötelezettséget a Miniszterelnökség, a lekötött összeg 450-460 milliárd forintra tehető.

Emlékeztetett arra, hogy mára minden vidékfejlesztési pályázatot meghirdetettek; mintegy 1300 milliárd forint értékben 68 pályázatot írt ki a Miniszterelnökség. Ezek közül 814 milliárd forint értékben 28 pályázatot már lezártak. Huszonhárom pályázat még nyitott, hozzávetőleg 300 milliárd forint forrással, a már megjelent pályázatok közül 17-re pedig még nem lehet kérelmet benyújtani.

Az államtitkár szerint a lezárt vagy felfüggesztett kiírások esetében többszörös volt a túljelentkezés. Mivel egy-egy pályázaton belül a megadott keret­összeg különböző célterületek között oszlik meg, előfordult az is, hogy a kapacitásbővítésre rendelkezésre álló összeg öt-hatszorosára érkezett be pályázat, míg az energiahatékonysági fejlesztésekre elkülönített keretet nem használták ki a jelentkezők.

Annak érdekében, hogy a vidékfejlesztési támogatásokat maradéktalanul felhasználja az ország, a Miniszterelnökség kezdeményezte Brüsszelben a különböző fókuszterületek közötti átcsoportosítást, így az energiahatékonyságra szánt összeg egy részét a népszerűbb kapacitásbővítési projektekre ítélheti oda a hatóság. Ugyanakkor Kis Miklós Zsolt azt sem tartotta kizártnak, hogy a program vége felé egy teljesen új, ágazatoktól független energiahatékonyságot célzó pályázatot hirdessenek meg a le nem kötött pénzek felhasználására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!