Április végéig lehet benyújtani az új szőlőtelepítési kérelmeket

Agro Napló
Tavaly óta Magyarországon is növelhető a borszőlőültetvények nagysága. Az új telepítési engedély iránti kérelmet április 30-áig lehet benyújtani a területileg illetékes hegybíróhoz – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

Egészen a közelmúltig csak újratelepítési joggal rendelkező termelők telepíthettek új borszőlőültetvényt. Az Európai Unió 2016. január 1-jén új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást vezetett be. Ezzel összhangban a magyar szabályok a szőlőtermelő hegyközségi tagok számára minden évben április 1. és április 30. között teszik lehetővé az új telepítések kérelmezését.

Újdonság 2016-hoz képest a pályázatok rangsorolási módja: a sorrendet az az összpontszám határozza meg, amely az alábbiakból állhat össze:

  • Pluszpont jár a pályázónak, ha a telepítés során a három, borvidékenként közzétett fajtából választ.
  • Pluszpontot kapnak továbbá a kis- és közepes vállalkozások, valamint a borvidéken belül jobb termőhelyre telepítő termelők.

A benyújtott kérelmeket május 30-ig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa összesíti, a hegybíró az így kialakult rangsor alapján hagyja jóvá azokat.

Ha a kérelmek alapján az igényelt területek nagysága összesítve nem haladja meg az 642 hektárt, a hegyközségi tagok megkapják az új telepítési engedélyüket. Ha az összes területnagyság ezt a mértéket meghaladja, az alacsony pontszámot elért termelők az engedélyt az igényelt területek nagyságához képest arányosan csökkentett területre kapják meg. 50 százalékos vagy annál nagyobb mértékű csökkenés esetén a hegyközségi tagok minden jogkövetkezmény nélkül visszavonhatják kérelmüket.

Az új telepítési engedély minden esetben 3 évig használható fel. Amennyiben az új telepítést a termelő az engedély érvényességi idején belül nem végzi el, a következő két naptári éven belül nem nyújthat be új telepítési engedély iránti kérelmet.

Az újratelepítések esetében egyszerűbb lesz az ügyintézés: áprilistól a hegybírók olyan engedélyeket adnak ki, amelyekkel a módosítási kérelmek teljesen kiküszöbölhetők. Azzal számolnak, hogy így összesen közel 3 000 ügyben kerülhető el a személyes ügyintézés, ami a termelők számára jelentős időmegtakarítást jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!