ASP: Romániában több tízmillió eurós a kár

Agro Napló
Egyre komolyabb politikai hullámokat vet az afrikai sertéspestis romániai terjedése. A bolgár-román határkerítés elkészült, Romániában pedig fokozza a pártpolitikai ellenségeskedést, hogy az elnök szerint a kormány mulasztása miatt okoz ekkora kárt a járvány.

Négy hét alatt megépült a 133 kilométer hosszú határkerítés Bulgária és Románia között, amellyel az afrikai sertéspestis bulgáriai megjelenését szeretnék megelőzni a bolgárok - idézte az MTI a bolgár Novinite hírügynökség cikkét.

Janko Ivanov bolgár mezőgazdasági miniszterhelyettes szerint a szögesdrót kerítésre olyan elemeket szerelnek majd fel, ami elriasztja a vándorló állatokat. A miniszterhelyettes renddkívül aggasztónak vélte a romániai afrikai sertéspestisjárványt, különös tekintettel arra, hogy a legnagyobb romániai sertésfarm, melyet elért a fertőzés, alig ötven kilométerre van a bolgár határtól.

Romániában szombaton jelentették be, hogy a kórokozó megjelent Románia legnagyobb farmján, a dél-keleti Braila megyében, ahol a hatóságoknak mintegy 140 ezer állatot kell megsemmisíteniük. Előtte már több mint 117 ezer sertést pusztítottak el egész Romániában, ahol tavaly júliusban mutatták ki először a kórokozót Szatmárnémetiben.

Emiatt pedig felkészületlenséggel és mulasztással vádolja Klaus Iohannis román elnök a bukaresti kormányt, és sürgősen valamennyi szükséges intézkedés meghozatalát követelte a kórokozó megfékezése érdekében.

A jobboldali Iohannis egy közleményben bírálta a szociálliberális kabinetet, amellyel politikai konfliktusban áll, korábban többször követelte Viorica Dancila miniszterelnök lemondását.

Az államfő szerint mindazoknak, akik eddig nem kezelték megfelelően ezt a válságot, vállalniuk kell a felelősséget. Legfőbb feladatként a kórokozó terjedésének megfékezését jelölte meg, valamint a pórul járt gazdák mielőbbi kárpótlását. Az elnök szerint a hatóságok nem megfelelő hozzáállása a csőd szélére sodorta a gazdákat. Emlékeztetett, hogy jelenleg tíz megyében több mint 700 fertőzőgóc szerepel nyilvántartásban. Az elnök szerint a dél-kelet-romániai farmok lassan mind megszűnnek, a kár értéke több tízmillió euróra emelkedett, illetve több ezer munkahely szűnt meg.

Iohannis figyelmeztetett, hogy jelentős kereskedelmi  lehetőségektől estek el a román gazdák, aminek komoly következményei vannak a gazdaságra. Emlékeztetett, hogy a belföldi sertéshús-fogyasztás mintegy felét a kórokozó által sújtott kereskedelmi farmok biztosítják.

Az elnök szerint a hatóságok nem tájékoztatták idejében és hatékonyan a lakosságot a kórokozó terjedésének veszélyeiről. Úgy vélte, hogy "az igazságszolgáltatással háborúskodó kormány elfelejtett megküzdeni az afrikai sertéspestissel".

Iohannis szerint a kormány nem készült fel a beteg állatok elégetésére, az állatok szállításának nyilvántartása is hiányos, ami mind hozzájárul a kórokozó terjedéséhez.

A kormány korábban elutasította azokat a bírálatokat, melyek szerint nem intézkedtek volna megfelelően az afrikai sertéspestis ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!