MENÜ

Átadták a megújult Ivánka szállót

2021.08.03.

Fotó: Virág Vivien

 

Szentpéteri Sándor kiemelte: a koronavírus-világjárvány átalakította nyaralási szokásokat, egyre többen választják a belföldi úti célokat, az erdők pedig a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok lettek. Emlékeztetett, a járványhelyzet előtt éves szinten több mint 5 millió látogató kereste fel az Agrárminisztérium irányítása alatt működő erdőgazdaságok és nemzeti park igazgatóságok létesítményeit. Rámutatott arra is, hogy a pandémia alatt a népszerű kirándulóhelyeket közel 25-30 százalékkal többen látogatták meg.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, ebben a helyzetben, még inkább felértékelődtek az erdei szálláshelyek, ahol biztonságosan, egészséges környezetben lehet a szabadidőt eltölteni. Szentpéteri Sándor azt mondta, hogy az elmúlt időszakban csak az erdőgazdaságok mintegy 50 új szálláshelyet létesítettek és 100 erdei szállást újítottak fel.

Kiemelte, az EGERERDŐ Zrt. a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően 30 millió forintból újította fel az 1960-as években épült Ivánka szállót. Hozzátette, az erdei szálláshely segít a térségi települések kapcsolatainak szorosabbá fűzésében, mivel jelentősen megnöveli a szálláshely-kapacitást. „Cél az, hogy az épület egy olyan bázissá váljon, amire a környék turizmussal foglalkozó iparágai is alapozni tudnak”- tette hozzá.

Dörnyei Kristóf, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program vezetője elmondta, hogy 2018 óta 73 turistaházat sikerült felújítani, amelyek felveszik a versenyt a modern szállásokkal. A most átadott 14 fő befogadására alkalmas Ivánka szálló kiváló lehetőséget nyújt mindazoknak, akik a családjukkal vagy a barátaikkal szeretnének eltölteni egy vagy több napot nyugalmas természeti környezetben. Hozzátette, a jövőbeli célkitűzés, hogy a kevésbé ismert helyeket is megismerhessék a turisták és megfelelő körülmények között tudjanak pihenni.

Dobre-Kecsmár Csaba, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója többek között arról beszélt, hogy 2010 óta számos ökoturisztikai fejlesztést valósítottak meg, az Ivánka szálló átadása igazi mérföldkő. A beruházással nem titkolt szándék, hogy a kirándulók számára kevésbé ismert dombvidék pazar, egyedülálló kincseire felhívják a figyelmet. A jövőbeli terv egy kerékpárút létesítése, amelynek köszönhetően a kirándulók két keréken be tudják járni a térséget – olvasható az am összegzésében.