Átfogó vizsgálat kezdődik az alternatív fehérjeforrások területén

Agro Napló
Az éghajlatváltozás, a növekvő népesség, a globalizáció egyaránt arra sarkallja az emberiséget, hogy szinte mindenütt keressék a fenntartható és alternatív élelmiszertermelési és fogyasztási megoldásokat, ezek azonban komplex megközelítést és alapos vizsgálatot igényelnek – mondta az agrárminiszter február első felében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban (Nébih).
Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István kiemelte: egyre többen fordulnak – és nem feltétlenül valós egészségügyi okból – az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. Példaként említette – tudatta lapunkkal az agrártárca – a rovarokat, a lombikban készített húst és a mellékesből fő összetevővé lett szóját, amit a fogyasztó a mindennapi étkezése részévé tenne, miközben a kockázatokról még keveset tud.

Figyelni kell a világ változásait – húzta alá a miniszter –, nyitni kell az újdonságok felé, de mindeközben nem szabad figyelmen kívül hagyni a már megszerzett tapasztalatokat, a bizonyított ismereteket sem, amik az étkezések terén a kiegyensúlyozottságra intenek – hangsúlyozta Nagy István.

„Az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok feltérképezése és értékelése érdekében komplex vizsgálatsorozat lefolytatásával bíztam meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih)” – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve: az ellenőrzés célja, hogy valós és átfogó képet kaphassunk ezekről az új élelmiszerforrásokról.

Nagy István kiemelte: ez a láncszemlélet – amelynek fontosságát egyre több ország kezdi felismerni – a magyar élelmiszerbiztonság területén régóta jelen van és hatékonyan érvényesül. Sok szempontból ennek is köszönhető, hogy a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti rendszert, élén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, a szakterülettel foglalkozó legjobb szervezetek között tartják számon Európában. Kizárólag e komplex, minden folyamatot és tényezőt figyelembe vevő szemlélet vezethet oda, hogy a felmerülő kockázatokat hatékonyan felismerjük és meghatározzuk a megelőzésükhöz és felszámolásukhoz vezető legjobb utat, módszereket – hívta fel a figyelmet.

A miniszter arról is beszélt, hogy szerencsés helyzetben van az ország, mert hazánk bőségesen rendelkezik kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagokkal. Elhelyezkedésének, agrármúltjának és élelmiszeriparának köszönhetően Magyarország nincs kényszerhelyzetben, nincs rászorulva az alternatív megoldásokra.

Ugyanakkor az alternatív fehérjeforrások feltérképezését és alapos vizsgálatát most elkezdik a Nébih közreműködésével, annak érdekében, hogy támogassák a magyar fogyasztók tudatos választását. Így a magyar családok asztalára továbbra is csak biztonságos élelmiszerek kerülhessenek – fűzte hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!