Átlagos napraforgótermés várható

Agro Napló
A költségekből, de a hozamokból is lecsípett a hőség a napraforgónál. A napokban kezdődött betakarításnál a tavalyitól 3-5 százalékkal elmaradó termésmennyiségre, és áremelkedésre számíthatnak a gazdák.

Előreláthatólag 2,5–3 tonnás hektáronkénti napraforgótermésre számíthatunk idén az országban, ami nagyjából 3-5 százalékkal alacsonyabb a tavalyi termésátlagnál – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, hogy a forró időjárás miatt – a jelenleg hatszázezer hektáron termesztett, nyolcvanezer hektáron öntözött növényt – nagyon kevés helyen kellett deszikkálni, azaz egységesen szárítani, azonos érési szintre hozni a napraforgótáblákat, mivel a földeken maguktól leszáradtak, ami előnyös abból a szempontból, hogy ennek a műveletnek a költségeit a legtöbb helyen megtakaríthatták a gazdák. Kiemelte, hogy a napraforgó az egyik leginkább aszálytűrő hazánkban termesztett növény, mivel mélyre nyúló karógyökerei vannak. Ennek ellenére a mostani forróság megviselte már a napraforgót is.

Petőházi Tamás az árakat illetően elmondta, hogy elindultak fölfelé, és további emelkedésre számítanak, a kalászos gabonákhoz hasonlóan.

Az elmúlt négy év igen eredményes volt Magyarországon a napraforgó termesztése szempontjából: 2014-ben 1,56, 2015-ben 1,53 millió tonnát takarítottak be. A 2016-os év ezt követően a szektor történetének új rekordját hozta: az 1,89 millió tonnás termésmennyiség mellett elért, csaknem háromtonnás hektáronkénti termésátlag világrekord volt.

Tavaly a fekete-tengeri régió maradt a világ napraforgó-termelésének központja. A világelső Ukrajnában 23-24 millió tonna termett, 2,92 millió tonnával kevesebb, mint 2016-ban. A világpiaci átlagtermés hektáronként 1,9 tonna volt. A prognózisok szerint idén mintegy 49 millió tonna lesz a globális napraforgótermés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!