Átláthatóvá válik a faanyag-kereskedelem

Agro Napló
Mostanáig mintegy 4000 faanyag kereskedelmi lánc szereplő tett eleget EUTR regisztrációs kötelezettségének – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A bejelentkező felület folyamatosan elérhető, azonban az ellenőrzések során a hatóság szakemberei már a technikai azonosító szám meglétét is vizsgálják. A NÉBIH felhívja az érintettek figyelmét, hogy aki még nem regisztrált a rendszerben, az mielőbb pótolja.

2017. január 31-ig kellett bejelentkezniük a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek az EUTR nyilvántartási rendszerbe. A kitöltést segítő magyarázatokkal kiegészített bejelentkezési felület ezt követően is folyamatosan működik, azonban február elseje óta a NÉBIH a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek ellenőrzése során már a technikai azonosító szám meglétét is vizsgálja.

A hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy 2017. február 13-tól már csak EUTR technikai azonosító szám megadását követően lehet regisztrálni a szállítójegyek használatát a NÉBIH elektronikus rendszerében, így az erdei faválasztékok jogszerű szállításához is szükség van a bejelentkezésre. Az eljárást könnyíti, hogy a regisztrációk beérkezését követően a NÉBIH munkatársai az esetek 98%-ban egy munkanapon belül kiadják az úgynevezett EUTR technikai azonosító számot.

A NÉBIH információi szerint a kereskedelemben is egyre szélesebb körben elvárják az EUTR technikai azonosító szám meglétét, illetve a regisztrációs kötelezettséget teljesítő, EUTR azonosítóval rendelkező partnereket részesítik előnyben.

Akik még nem teljesítették a bejelentkezést, vagy ez a jövőben válik számukra szükségessé, a NÉBIH honlapjának EUTR aloldalán találják meg az elektronikus bejelentkezési felületet, annak kitöltési útmutatóját, valamint további hasznos információkat az „EUTR nyomtatványok és útmutatók” cím alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!