Átvészeli a járványt a magyar baromfipiac

Agro Napló
A belföldi baromfipiacot nem rengette meg a madárinfluenza-járvány, és a hazai árakra jó eséllyel nem lesz hatással az exporttilalom sem.

Nincs hatással a belföldi keresletre a néhány hete megjelent madárinfluenza-járvány, a baromfi-feldolgozók eladásai az előző hónapok szintjén vannak – mondta el a Magyar Időknek Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke. A szakember szerint a vásárlók az elmúlt 6-8 évben megtanulták, hogy ez egy vadmadarak által terjesztett betegség, ami ugyan időnként a háziállatok körében is felüti a fejét, az emberre azonban nem jelent veszélyt. Ennek köszönhetően most sem alakult ki pánik a fogyasztók között. Bárány László szerint ráadásul a hazai vásárlók teljesen biztosak lehetnek abban, hogy a boltban kínált baromfitermékek mindegyike biztonságos.

– A szigorú és rendezett hazai élelmiszer-biztonsági rendszernek hála, egyetlen fertőzött állat sem kerülhet a vágóhidak közelébe, s így a boltok polcaira sem – emelte ki.
A madárinfluenzával összefüggésben a gondot az export visszaesése okozza. Máig több mint nyolc ország vezetett be importtilalmat a magyar baromfiárukra. Legutóbb Tajvan jelentette be, hogy korlátozza a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét az országba.

Bárány László szerint összességében néhány tízezer tonnányi baromfiterméknek kell az exportkorlátozás miatt helyet keresni.

– A feldolgozók vélhetően megtalálják azokat az alternatív piacokat, ahol ezeket a termékeket becsomagolva el tudják adni Európán belül, illetve szerencsére vannak olyan országok is, amelyek regionalizálták a zárlatot – mutatott rá.

A fennmaradó mennyiséget a legtöbben hűtőházakban tárolják, bízva abban, hogy 3-4 hónap múlva lejár a zárlat Magyarországgal szemben. Bár a tárolás valóban többletköltséggel jár, ugyanakkor még így is megérheti a cégeknek, ha kivárnak az értékesítéssel. Bárány László szerint a tárolás költsége kilónként havi 15-20 forint lehet. Ha három hónap elteltével sikerül az eredeti célországban eladni a terméket, akkor a betárolási költséget fedezni tudja az az árrés, amit az adott piacon fizetnek a termékekért.
Véleménye szerint a hazai árakra jó eséllyel nem lesz hatással az exporttilalom. Magyarországon évente 600-620 ezer tonnányi baromfit vágnak le, ebből több mint 400 ezer tonnányi hús és különböző készítmény lesz. Ehhez képest elhanyagolható az a 10-15 ezer tonnányi áru, amit az exportkorlátozás érint. Ráadásul a termékek zöme nem jelenik meg azonnal a hazai és a környező országok piacán.

A feldolgozók várakozásai szerint a januártól 27-ről 5 százalékosra mérséklődő forgalmi adó jelentős, mintegy 20 százalékos forgalombővülést hoz magával. A megnövekedett belföldi kereslet pedig segíthet az esetlegesen még bennragadt készletek kiürítésében is.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!