MENÜ

Augusztusban is emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

2017.10.12.

A növényi termékek ára először emelkedett az elmúlt egy évben, az élőállatok és állati termékek áremelkedése pedig tovább lassult – számolt be az MTI csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséről.

 

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze.

A gabonafélék ára 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a búza ára 7,9 százalékkal nőtt, a kukoricáé 3,7 százalékkal csökkent. 

A gyümölcsök ára 9,8 százalékkal emelkedett. Ezen belül az almáé - részben az előző évi alacsony bázis következtében - 22 százalékkal nőtt. (Tavaly augusztusban 11 százalékkal csökkent az alma termelői ára éves összevetésben.) Az ipari léalma 35 forintba került kilogrammonként, ami 80 százalékos növekedést jelent. Az őszibarack ára 2,3 százalékkal csökkent.

Az élő állatok termelői ára 3,1, az állati termékeké 18,7 százalékkal emelkedett, a tej ára 28, a tojásé 1,1 százalékkal nőtt.