Automata rádiószonda berendezés a meteorológiai szolgálatnál

Agro Napló
Átadták az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) automata rádiószonda berendezését augusztus végén Budapesten, a Marczell György Főobszervatóriumban – közölte a szaktárca a honlapján.

A tájékoztatás alapján a berendezéssel automatikusan lehet indítani a magasabb légrétegek megfigyelésére szolgáló rádiószondát. Az átadó ünnepségen Nagy István agrárminiszter kiemelte: az OMSZ az országban két helyen, Budapesten és Szegeden telepített önerőből automata rádiószonda berendezést, összesen mintegy 170 millió forint értékben.

Hozzátette: a Magyarországon telepített berendezések az elérhető legjobb minőségű adatokat szolgáltatják a légkör állapotáról, és teljesítik a Meteorológiai Világszervezet által támasztott legmagasabb követelményeket is. A miniszter kiemelte: a világszintű éghajlatváltozás miatt az emberek egyre kiszolgáltatottabbak, a káros hatások megelőzésének hatékony eszköze a globális időjárás-megfigyelési rendszer adatai alapján készülő előrejelzések, riasztások felhasználása. A tárcavezető rámutatott arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat kiemelkedő színvonalú, Kelet-Közép-Európában egyedülálló, professzionális meteorológiai és levegőkörnyezeti mérőhálózatot üzemeltet, hasznosságát pedig mindennap tapasztalni lehet.

Nagy István hangsúlyozta, ahhoz, hogy a meteorológiai szolgálat a lehető legpontosabban jelezni tudja a veszélyes időjárási eseményeket, nélkülözhetetlenek a legkorszerűbb eszközök, módszerek, valamint a szakmai ismeretek. Ismertette, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt években számos területen hajtott végre fejlesztést, egyebek közt tavaly megújította a villámdetektáló rendszerét, fejlesztette a polgári repülőterek meteorológiai kiszolgálását és létrehozott egy teljesen új repülésmeteorológiai honlapot.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta, hogy az automata rádiószonda berendezés telepítése Európában is élenjáró fejlesztés, az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat életében pedig mérföldkő. A rádiószonda mérőeszközt automatikusan fel tudják küldeni naponta kétszer mindkét helyszínen.

Rámutatott arra: a rádiószondázás jelentős fejlődésen ment keresztül. Eddig 104 ezer alkalommal küldtek emberi segítséggel rádiószondát a légkörbe, mostantól automata módon tudják ezt a feladatot elvégezni, és az elérhető legjobb adatokat tudják majd szolgáltatni. Az automata berendezésbe 60 szondát lehet betárolni, így egy eszköz egy hónapon át tud automatikusan működni.

A Szegeden és Budapesten telepített finn gyártmányú automata rádiószonda berendezéseket a sikeres gazdálkodás eredményeként a szolgálat önerőből tudta megvalósítani, és ezzel befejeződött a 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat távvezérlési rendszerének teljes megújítása - mondta Radics Kornélia.

Fotók: Fekete István/AM
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!