Az agrárium és élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált

Agro Napló
A dolgozók helytállása a járványhelyzetben azt eredményezte, hogy az agrárium és élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált – mondta az agrárminiszter június végén a hajdú-bihari Egyeken, ahol átadták a település új piacát és csónakkikötőjét.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István emlékeztetett rá: ez az egyetlen ágazat, amely egy percre sem állt le a vészhelyzetben, a munkavállalók folyamatosan dolgoztak, etették az állatokat, vetettek, arattak, biztosították az élelmiszereket az ország lakosságának. Ennek a kitartó munkának is köszönhetően 17,5 százalékról 80 százalékra emelte a kormány a vidékfejlesztési támogatások mértékét, a támogatás összege elérte a 4265 milliárd forintot – mondta a miniszter megjegyezve, hogy az idén annyi pénzt fizetnek ki támogatásra, mint a megelőző hét évben.

Az egyeki piacfejlesztésről Nagy István azt mondta – közölte a kormányzati hírportál –, minden település központjában piacnak kell lennie, ami hozzájárul a helyi gazdaság, termelők és közösségek megerősödéséhez. Minden tizedik forintot a piacokon költik el az emberek, ezt az arányt növelni kell – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a gazdaság erősítésére a legkisebb vállalkozások önrész nélkül ötmillió forintra pályázhatnak, az önkormányzatoknak 100 millió forintot tudnak adni, a kisebb gazdaságokat 50-100-200 millióval, a nagyokat akár kétmilliárd forint pályázati forrással tudják segíteni.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Emlékeztetett rá, hogy tavaly novemberig lehetett pályázni az állattartó telepek korszerűsítésére elkülönített 50 milliárd forintos forrásra. Az ötszörös túljelentkezés miatt úgy döntöttek, ha ilyen nagy a vállalkozási kedv, és a gazdák a járvány kellős közepén ennyire bíznak a jövőben, 260 milliárd forintra emelik a pályázható összeget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!