2024. március 29. péntek Auguszta

Az agrárium problémáira hozhatnak megoldást a startupok

Agro Napló
Szeptemberben kezdetét vette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab harmadik agrár startup inkubációs programja, amiben olyan indukó vállalkozások, új típusú fejlesztések támogatása zajlik, amelyek elősegítik az agrárium digitalizációjának előremozdítását _ közölte a köztestület lapunkkal, hozzáfűzve: a három hónapos programban új agrárszolgáltatások megjelenését megalapozó projektek indulhatnak a startupok és nagyvállalatok közös tevékenysége nyomán

Mintegy száz egyeztetés zajlott le a NAK TechLab harmadik inkubációs programjának első szakaszában a startup vállalkozások és a programhoz csatlakozott nagyvállalati szereplők között. A startupok agrár- és termékfejlesztési szakértőktől kaptak szakmai útmutatást, felkészülve ezzel az üzleti megbeszélésekre az AXIÁL Kft., a Bayer Crop Science Magyarország, a Corteva Agriscience, a Bonafarm Csoport, a KITE Zrt., valamint a NAK képviselőivel.

A NAK TechLab képviselői az az álláspontja, hogy a mezőgazdaság aktuális problémáira hozott megoldások a nagyvállalatokon keresztül tudnak leginkább eljutni az agrárium különböző szereplőihez; az általuk bevezetett és alkalmazott fejlesztések nagy hatást gyakorolhatnak a hazai gazdálkodókra. A programban résztvevő fejlesztések között élelmiszerbiztonsági és minőségellenőrzési nyomonkövető rendszer; vagy például a precíziós gazdálkodás során keletkező adatvagyont képi adatokkal ötvöző megoldás is megtalálható.

Az inkubáció ideje alatt a startupok heti rendszerességgel konzultálnak a program szakértőivel annak érdekében, hogy az egyes projektek fejlesztési idejét felgyorsítsák, ezáltal minél rövidebb idő alatt megjelenhetnek az új eredmények a gazdálkodók életében is. A program a startup csapatokat jogi, technológiai és kockázati tőkebefektetési találkozókkal is támogatja, melyek mind szakmai, mind befektetési oldalról előremozdíthatják a fejlesztéseiket.

A három hónapos program záróeseménye 2021. november 24-én lesz, az AGTECH SUMMIT agrárdigitalizációs konferencián, melyen bemutatkoznak az inkubációs folyamat során született együttműködések – olvashazó az ismertetésben.

Emellett a közlemény tartalmazza még azt is, hogy a NAK TechLab a hiánypótló agrármegoldásokat fejlesztő startup vállalkozásoknak biztosítunk támogató környezetet. A NAK TechLab programjaiba a startup vállalkozásokon kívül nagyvállalatokat, gazdákat, befektetőket és kisebb cégeket is bevonunk. Célunk, hogy segítsük a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltását, az agrárium modernizációját, illetve hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai agrárium működését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!