MENÜ

Az agráriumban is sokakat érint a vállalkozói hitelek törlesztésének felfüggesztése

Agro Napló 2020.03.19.

Gazdasági döntéseket hozott a kormány a koronavírus-járvány miatt, ezeket jelentette be a miniszterelnök március közepén. Ennek alapján a különösen veszélyeztetett ágazatokat segítik, például a járulékok elengedésével, csökkentésével.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint a magánszemélyek mellett a vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik – jelentette be Orbán Viktor, a legutóbbi kormányülés szünetében a kormány döntéseit ismertetve. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-áig meghosszabbítják.

A kormányfő közölte: a különösen veszélyeztetett szektorokban, mint például a turizmus, a vendéglátás a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedik, a munkavállalókét jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényben meghatározott minimumra csökken. Elengedik továbbá eddig az időpontig a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetését. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a bérleti díjakat nem lehet megemelni.

Döntöttek a munkavállalás szabályainak rugalmasabbá tételéről is, de ez ügyben részletekbe nem ment Orbán, azokat majd a kormány rendelete szabályozza. „Ezek csak az első döntések, számos további várható a munkahelyek megóvása érdekében” – mondta Orbán Viktor.

A döntésekről szóló rendeletek hamarosan a Magyar Közlönyben aktuális számában érhetők el – tájékoztatott a NAK.