MENÜ

Az agrárkamara elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

Agro Napló 2020.09.23.

Ismételten felhívja az érintettek figyelmét a köztestület, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenteni kívánja tagjai adminisztrációs terheit, ezért idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) általi személyi jövedelemadó (SZJA) bevallásokhoz.

 

A tájékoztatás szerint a mintegy 400 ezer taggal rendelkező köztestület tavasszal döntött arról, hogy őszre halasztja a tagdíjbevallási és befizetési időszakot, ezzel segítve tagjait a járványhelyzet miatti nehézségek áthidalásában. A tagdíjbevallási és befizetési időszak október 1-31. közt lesz.

A NAK csökkenti mintegy 400 ezer fős tagságának adminisztratív terheit: szeptemberi küldöttgyűlésén olyan döntést hozott, amivel átalakította az agrárkamarai tagdíjbevallási és befizetési szabályokat. A köztestület megszüntette a – számos tagja által korábban kifogásolt, bonyolult rendszerű – tagdíj önbevallást, és a tagok számára megállapítja a fizetendő tagdíjat, a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján. Hasonlóan működik ez, mint a NAV által évente elkészített SZJA-bevallás, tehát a kamarai tagnak csak akkor kell foglalkoznia a bevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre, amit igénybe szeretne venni.

A NAK által megállapított tagdíjat, elkészített tagdíjbevallást a tagok október 1-jétől megtekinthetik a www.nak.hu oldal e-Iroda felületére belépve. A növekvő költségek ellenére 2013 óta nem nőtt az agrárkamarai minimum és maximum tagdíj, amelyhez számos szolgáltatás kapcsolódik. A tagság több mint 80 százaléka esetében az éves tagdíj ötezer forint vagy annál kevesebb, sokak esetében azonban csupán évi kétezer forint.

Az agrárkamara idéntől lehetővé teszi a bankkártyás tagdíjfizetést, ezzel a személyes kontaktusok száma is csökken. Lehetőség van részletfizetés kérésére is; továbbá az induló vállalkozásokat segíti a NAK azzal, hogy azok nem csak az első, hanem az első két évben fix tagdíjat fizetnek. Az adminisztráció csökkentése érdekében a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását, korrekcióját. (A könyvelők/könyvvizsgálók részletes információkat itt érhetnek el: www.nak.hu/kv.)

A tagdíjalap-kedvezmények igazolási módját is egyszerűsítette a kamara: 50 millió forint árbevételig a könyvelő is igazolhatja azt, csak e felett van szükség könyvvizsgálóra. Termelői szervezetre/csoportra vonatkozó kedvezmény igazolása esetében ez az összeghatár 300 millió forint. A könyvvizsgálóknak és a könyvelőknek nem minden esetben szükséges papír alapon vagy elektronikusan hitelesített dokumentumban kiállítaniuk a szükséges igazolást. A tagdíj megállapítása a két évvel korábbi árbevétel alapján történik. Az ez évi tagdíj megfizetésének határideje 2020. október 31. További információk, részletek: www.nak.hu/tagdijbevallas2020 weboldalon találhatók - közli a NAK megismételt felhívásában.