Az agrárkamara és a MAGOSZ kiáll a KAP észszerű reformja mellett

Agro Napló
Annak ellenére, hogy nem sikerült megállapodni az EU közös agrárpolitikájának (KAP) reformjáról a május végi tárgyalásokon, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) kiáll a KAP észszerű reformja mellett, és továbbra is a tanácsi álláspont érvényesülését támogatja – közölte a köztestület lapunkkal. 

A tájékoztatás utal arra, hogy  az Európai Tanács közeledő álláspontja ellenére az Európai Parlament véleménye még zöldebb fordulatot vett, a Bizottság pártatlansága pedig erősen megkérdőjelezhető a szóban forgó ügyben, mindez pedig a tárgyalások kudarcához vezetett.

Felidézi az ismertetés azt is, hogy a május végén zajlott le, a KAP-reformot érintő, az Európai Bizottság (EB), az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács közötti, úgynevezett szupertrilógus tárgyalása, illetve az uniós tagállamok szakminisztereit magába foglaló Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülése.

De a portugál elnökség optimista forgatókönyvével szemben nem született megállapodás a KAP reformjáról. A tanácsi álláspont közeledett az EP pozíciójához, ugyanakkor az EP környezet- és klímavédelmi szempontból egy, a korábbinál még ambiciózusabb, a gazdák versenyképességét nagyban rontó javaslattal állt elő, és a KAP stratégiai terveknek az Európai Zöld Megállapodás alapján történő kiigazítását szorgalmazza. Emellett hangot adott olyan irreális elképzeléseknek, mint például: a legkisebb, 5-10 hektárral rendelkező gazdálkodóknak is be kellene tartaniuk a vetésforgóra vagy a nem termő területekre vonatkozó követelményeket. A Bizottság a pártatlan közvetítő szerepe helyett pedig beállt az EP valóságtól elrugaszkodott célkitűzései mögé. Az agrárbiztos ezzel kapcsolatos tevékenységét az európai gazdálkodókat és szövetkezeteket tömörítő Copa-Cogeca is erős kritikával illette.

A Mezőgazdasági Különbizottság (SCA) május végén egyeztetett a KAP-reform tárgyalások további lépéseiről, a következő Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülést június végére tervezik Luxembourgban, amikor a portugál elnökség egy újabb, egyben utolsó kísérletet tehet a megállapodás elérésére az elnökségi féléve alatt.

A NAK, illetve a Magosz egyaránt kiáll a KAP észszerű reformja mellett, és továbbra is a tanácsi álláspont érvényesülését támogatja, amely egy sokkal rugalmasabb, a tagállamok sajátosságait is figyelembe vevő megközelítést tartalmaz. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar fenntarthatóvá tételével egyetértünk, ugyanakkor ellenezzük minden olyan szabály bevezetését, amely ellehetetleníti az európai gazdálkodókat.

A NAK és a Magosz nemcsak a hazai, hanem európai szintű fórumokon is a termelők és feldolgozók érdekeit képviseli, és egyben célja, hogy a trilógus tárgyalások során a tanácsi álláspontot minél inkább tükröző javaslat kerüljön majd az új KAP jogszabály-csomagba – tartalmazza a közlemény. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!