Az agrárkormányzat támogatja a helyi piacok létesítését

Agro Napló
Elkészült a Borsod-Abaúj-Zemplén (BAZ) megyei Abaújszántó termelői piaca, a város központjában kétszáz millió forintból megépült létesítményt július közepén adták át.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Az eseményen az agrárminiszter azt hangsúlyozta: nincs biztosabb pont a helyi piacnál. Ezért a tárca az elmúlt hónapokban, a járvány okozta válsághelyzetben is kiállt, és ma is kiáll a termelői piacok, azok értékei mellett.

Nagy István úgy fogalmazott – idézi a szakminisztérium honlapja a tárcavezetőt -, hogy a magyar gazdák sorsa a vásárlók kezében van, ezért lényeges, hogy tudatos vásárlásra ösztönözzék az embereket, ezáltal sok munkahely megmaradhat. "A vásárlók kötődését meg kell erősítenünk a hazai termékek iránt" - mondta. A miniszter szólt arról is, hogy a Vidékfejlesztési Programon (VP) keresztül még a nyáron 5,5 milliárd forint összegben meghirdetik a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit segítő új pályázatot.

Ebből a pénzből 2,5 milliárd forint jut a legkisebb termelőknek a mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási tevékenységeik kialakítására, fejlesztésére. A program a helyi termékek értékesítési lehetőségét, piacok, vásárterek kialakítását, fejlesztését 3 milliárd forinttal támogatja. A vidéki önkormányzatok 100 millió forintos támogatással korszerűen felszerelt, a higiéniai előírásoknak és az egészségbiztonságnak is megfelelő értékesítő tereket hozhatnak létre.

Az abaújszántói piacról Nagy István elmondta, hogy ez a térség jelentősebb termelői piaca, a minisztérium a várossal közösen hozzájárult a foglalkoztatás megtartásához. "Hiszünk abban, hogy a helyi termelői piacok támogatásával hozzájárulhatunk a falvak, kisvárosok fejlesztéséhez, megerősítéséhez" – hangoztatta a szaktárca vezetője, hozzátette: a legfontosabb cél a magyar gazdaság erősítése, a munkahelyek védelme, a magyar vidék gazdagodása és gyarapítása.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Az átadáson Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta: a piac ma már nemcsak annak a helye, ahol jó minőségű, friss magyar árut lehet vásárolni, hanem a találkozásoknak is elsődleges helyszíne.

A koronavírus járvány megmutatta, hogy milyen nagy szükség van arra, hogy megbízható mennyiségben, elérhető áron és jó minőségben lehessen vásárolni - mutatott rá a kormányszóvivő. Kiemelte: a magyar mezőgazdaság, kiállta ezt a próbát, a gazdák, a termelők, az árusítók sokat segítettek abban, hogy a nehéz hónapokon túl lehet az ország. A kormány és az agrárminisztérium is folyamatosan dolgozik azon, hogy ez a szektor is túl léphessen a nehézségeken.

A kormányszóvivő mindenkit arra buzdított, ha tehetik piacokon vásároljanak megbízható, friss magyar árut.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!