Az éghajlatváltozás miatt eltűnhetnek brit almafajták

Agro Napló
A japán Fuji és az új-zélandi Gala felválthatja a Pippin és a rozsdabarna fajtákat, mivel az emelkedő hőmérséklet veszélyezteti a hazai almafajtákat.

Klasszikus brit almafajták tűnhetnek el vagy cserélődhetnek le új-zélandi és japán fajtákra, mivel az éghajlati változások miatt a hagyományos almafajták már nem életképesek. Az olyan fajták, mint a Pippin vagy az ősi Nonpareil, amelyeket az 1500-as évek óta termesztenek Nagy-Britanniában a megváltozott éghajlat miatt küszködnek, mivel nem elég a jelenlegi hideg hatás, hogy a fák télen nyugalmi állapotban maradjanak és energiát raktározzanak.

A Kew-i Királyi Botanikus Kert tudósai 40 almafát ültettek, amelyek egyharmada olyan örökölt fajta, amely egykor a györgykori konyhakertekben termett. A másik harmaduk új, kevésbé hideg tél igényű fajták, az utolsó harmaduk pedig melegebb országokból, többek között Dél-Afrikából származik. A fajtákat majd összehasonlítják, hogy kiderüljön, melyek lesznek a legjobbak a londoni felmelegedő hőmérsékleti viszonyok között – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

Januárban az Egyesült Királyság időjárás előrejelző szolgáltatója a Met Office bejelentette, hogy 2022 volt a hatodik legmelegebb év a feljegyzések szerint, továbbá úgy tűnik, hogy 2023 is rekordot fog dönteni. Bár a nyári nagy hőség és aszály sok terményt érint, az almafák küszködnek, mert a tél folyamán hideg időre van szükségük. Ősszel elegendő energiát tárolnak ahhoz, hogy átvészeljék a nyugalmi időszakot, majd tavasszal kihajtanak. Az alma számára a tökéletes hideg idő a 6 °C alatti, de fagypont feletti hőmérséklet, a legtöbb hagyományos almafajtának körülbelül 1000 hideg órára van szüksége. Ha a hőmérséklet 6 °C felett marad, akkor a fák kilépnek a nyugalmi állapotukból és a tél alatt felhasználják energiatartalékaikat, ezzel korlátozva a tavasszal rendelkezésre álló raktárakat, ami azt eredményezi, hogy kevesebb alma fog teremni.

A Gala alma Új-Zélandon népszerű fajta, ellenben Helena Dove kertészmérnök, a Kew konyhakertjének vezetője szerint a fajta megelőzheti a hagyományos fajtákat Nagy-Britanniában.

„A Gala fajtát Új-Zélandon nemesítették, ami azt jelenti, hogy csak körülbelül 600 hideg órára van szüksége, ami inkább megfelel annak, ami jelenleg az Egyesült Királyságban tapasztalható” – magyarázta.

„Meglátjuk, hogy a Gala jobb termést hoz-e, mint a Nonpareil, amelyet 1696-ban nemesítettek. Kipróbáljuk a Fujit, amely Japánból származik, és csak 400 hideg órára van szüksége, ami talán jobban fog teljesíteni ezeken az enyhébb teleken.”

Amikor a legkedveltebb brit almafajták közül néhányat nemesítettek „akkor szép hideg teleink voltak, amilyenek ma már nincsenek.” A hölgy reméli, hogy három év múlva lesz termés, akkor már megoszthatja az előzetes eredményeket az ágazattal. A gazdák az éghajlati problémák és a munkaerőhiány miatt kivágják a gyümölcsösöket, reméli, hogy ez a kutatás megerősítheti az ágazatot. „A hideg órák számáról való beszélgetés azért zajlik, mert nemcsak az almának, a körtének és a feketeribizlinek van ez a tulajdonsága, hogy nyugalmi állapotra van szüksége.” Dove nem biztos azonban, hogy ezek az új fajták jelentik majd a megoldást: „kiderülhet, hogy nem elég száraz a tél ezekhez a fajtákhoz. Ezért ez egy kísérlet, mert Dél-Afrikában nincs olyan csapadékos időjárás, mint nálunk. Az lesz a kérdés, hogy mennyi hideg órát igényelnek és megbirkóznak-e az eső mennyiségével.”

Alma fajták, melyek elvesztik jelentőségüket

Az Egremont russet egy klasszikus angol vöröses, rozsdás színű fajta a viktoriánus korszakból. Az alma kedvelői imádják ízét és megjelenését.

A Nonpareil alma Franciaországból származik, ellenben több száz éve termesztik az Egyesült Királyságban. Körtére hasonlító íze miatt népszerű.

A Cox's orange Pippin fajta jut eszünkbe, ha brit almára gondolunk; narancssárga és vörös héja piroslik zöld foltokkal.

Potenciális helyettesítések

A Gála fajta mindenütt jelen van a szupermarketekben. Ropogósak, lédúsak és rózsaszínes-vörösek, de a kritikusok szerint nem rendelkeznek a fent felsorolt klasszikus angol almafajták összetett, virágos ízével.

A Fuji alma egy modern fajta, amely az 1930-as évek végén a japán Aomoriban található Fujisaki Tohoku kutatóállomásról származik, 1962-ben került piacra. Két amerikai almafajta keresztezéséből származik: a Red delicious és a régi virginiai Ralls Janet. Íze cukrosan édes, mint az almalé.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Már javában tart a körteszezon

Már javában tart a körteszezon

A NAK és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az idén a tavalyi aszályos évnél jobb, de a közepes szintet el nem...

Itt a segítség a tavaszi metszéshez!

Itt a segítség a tavaszi metszéshez!

A kertekbe pillantva a téli-tavaszi nyugalmi időszakban, amikor a gyümölcs és szőlő növényeink lombtalan állapotban vannak, nagyon jól felmérhető e ké...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!