MENÜ

Az egyetemisták innovációit is várja a NAK

Agro Napló 2020.07.08.

Egyetemi ötletverseny keretében keres megoldásokat a NAK TechLab az agráriumban fellelhető problémákra – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lapunkkal.

 

A tájékoztatás szerint a versenyre olyan hallgatói csapatok jelentkezését várják, akik innovatív ötletükkel, hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját, egyúttal valós piaci problémákra válaszolnak.

A NAK és a Design Terminal tavaly indított, több programelemből álló innovációs együttműködésének célkitűzése, hogy a hazai gazdálkodók versenyképessége érdekében a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az agráriumban, lehetővé téve hosszú távú beépülésüket a szektorba.

Az augusztusban megrendezendő egyetemi ötletverseny fő célja: a mezőgazdaságban kiaknázatlan lehetőségek feltárása. Emellett az agrárium vonzóbbá tétele a fiatalok számára. A szervezők szerint a kihívás így motiválni tudja a felsőoktatásban tanulókat arra, hogy ezen a területen kezdjenek el tevékenykedni, innovatív ötleteket megfogalmazni és megvalósítani, hiszen az általános nézettel szemben a hazai agráripar jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy felkarolja az újdonságnak – innovációnak - számító megoldásokat.

A versenyre a mezőgazdaság hatékonyságának növelését célzó innovatív ötletekkel lehet jelentkezni, így például élelmiszeriparhoz kapcsolódó technológiai megoldásokat, szántóföldi növénytermesztésre, állattenyésztésre, erdőgazdálkodásra vonatkozó ötleteket, és kertészetekben, gyümölcsösökben felmerülő problémákra hozott innovációkat vagy vízgazdálkodással/öntözési folyamatokkal kapcsolatos megoldásokat is lehet nevezni a kihívásra.

A szervezők 2-4 fős egyetemi csapatok jelentkezését várják. A beválogatott versenyzők a döntőt megelőzően online szakmai segítséget kapnak üzletfejlesztési és mezőgazdasági szakértőkből álló mentoroktól.

A döntőt ez év augusztus 13-án rendezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara budapesti központjában, ahol az egyetemi csapatokat szakértő zsűri értékeli. A verseny a szakmai tapasztalatokon, értékes kapcsolati hálón és fejlődési lehetőségen túl több nyereményt is tartogat a résztvevők számára. Az első helyezett jutalma egy DJI drón, továbbá részt vehet egy nemzetközi innovációs fesztiválon és további szakmai konzultációban is részesül a fejlesztés tökéletesítéséhez.

A résztvevő csapatok számára az ötletverseny lehetőséget ad arra, hogy a NAK TechLab inkubációs programjába bekapcsolódjanak​, ahol nagyvállalatok képviselőivel, befektetőkkel és kisebb cégekkel építhetnek kapcsolatot.

Az érdeklődők további részleteket a nak.designterminal.org weboldalon olvashatnak. A jelentkezési határidő: 2020. július 26. – olvasható az ismertetőben.