Az élelmiszer-ellátáshoz vetőmaggal járul hozzá az Agrárminisztérium Kárpátalján

Agro Napló
Húszmillió forint értékű kukorica és napraforgó vetőmagot, valamint burgonya vetőgumót adományoz az Agrárminisztérium a háború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai gazdáknak – közölte Nagy István.
Fotó: Facebook/Agrárminisztérium

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz-ukrán konfliktus jelentős kihívás elé állítja az agráriumot. Kárpátalján sok gazda, ha meg is szeretné művelni a szántóterületeit, azok bevetésére vagy beültetésére már nincs lehetősége. A háború okozta kereskedelmi nehézségek közepette ugyanis helyben nem lehet megfelelő mennyiségű növényi szaporítóanyaghoz jutni. A fegyveres konfliktus kirobbanása óta az Agrárminisztérium és magyar gazdaszervezetek több módon is segítették a bajba jutott határon túli termelőket. A kárpátaljai gazdák ezután is számíthatnak az anyaországra, illetve Magyarország támogatására – tette hozzá Nagy István.

A tárcavezető bejelentette, hogy az Agrárminisztérium a mezőgazdasági évkezdést segítendő tízezer kilogramm kukorica vetőmagot, ötszáz kilogramm napraforgó vetőmagot és háromezer kilogramm burgonya vetőgumót juttat el térítésmentesen olyan kárpátaljai gazdálkodóknak, akik a háborús helyzet okozta ellátási nehézségek miatt nem jutottak elegendő vetőmaghoz, így nem tudták bevetni, illetve beültetni szántóterületeiket. A vetőmagok néhány napon belül eljutnak Kárpátaljára, hiszen a kukoricának, a napraforgónak és a burgonyának is gyorsan a talajba kell kerülnie ahhoz, hogy biztosan termést hozzon – hangsúlyozta a miniszter. Nagy István örömtelinek tartja, hogy a Növényvédelmi Szövetség multinacionális tagvállalatai közvetlen koordinációval, az Innovatív Állatgyógyszergyártók Képviselőinek Magyarországi Egyesülete tagjai pedig állatgyógyászati termékek felajánlásával veszik ki a részüket az ukrán mezőgazdaság támogatásából – értesült az Agro Napló.

Nagy István arra emlékeztetett, hogy korábban Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért és Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztos az uniós agárminiszterektől kért segítséget Ukrajna számára a mezőgazdasági nyersanyagok, a vetőmagok, a műtrágya és az állatgyógyászati eszközök, illetve gyógyszerek tekintetében. Az élelmiszer-ellátás biztonságának megőrzése és az élelmiszerrendszer ellenállóképességének megerősítése különösen fontos a jelenlegi helyzetben – emelte ki a tárcavezető.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Az utóbbi esztendő alatt átlagosan közel 50 százalékkal emelkedett a szántóföldi növénytermesztés közvetlen összköltsége. Ilyen drágulást képesek elvi...

AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István. Az áprilisi és május eleji időjárás lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!