Az "élelmiszeripari patriotizmusért" tüntetett több ezer francia gazda Párizsban

Agro Napló
Több ezer francia gazda 700 tenyészállattal vonult fel vasárnap Párizs utcáin, tiltakozásul az állattenyésztők terheinek növelése, az egymásnak ellentmondó környezetvédelmi előírások és egyéb szabályozások, valamint a stagnáló árak ellen.

A legjelentősebb agrárszervezet, az FNSA és a Fiatal gazdák nevű szakszervezet által szervezett megmozdulás a fővárosiak és általában a fogyasztók figyelmét kívánta felhívni az állattenyésztők és tejtermelők egyre nehezebb gazdasági és pénzügyi helyzetére, amelyből szerintük csak az "élelmiszeripari patriotizmus" jelenthet kiutat.

A menetet három traktor, valamint 15 tehén és borjú vezette. A gazdák táblákat tartottak magasba a következő feliratokkal: "A tejárral a nagy áruházláncok megfejnek minket", "Mezőgazdaság nélkül nincs élelmiszer", "Mezőgazdaság = munkahely, a mezőgazdaságnem telepíthető külföldre", "Korábban volt jövedelmünk, de az korábban volt".

A szervezők szerint 11 ezren, a rendőrség szerint 6200-an vettek részt a Montparnasse pályaudvartól az Invalidusok előtti térig tartó felvonuláson, ahol a Franciaország minden részéből érkezett gazdák - állataikkal - helyi specialitásokból tartott ingyen kóstolókkal fűszerezett gazdaünnepre várták az érdeklődőket. Az ünnepi hangulatú búzamezővé alakult téren a mezőgazdasági szakszervezetek vezetői a francia gazdák egyre elfogadhatatlanabb helyzetéről tartottak beszédeket.

Francois Thabuis, a fiatal gazdák nevében arról beszélt, hogy egyetlen ágazat sem fogadhatja el, hogy veszteségesen dolgozzon. A nagy áruházláncokkal folytatott erőviszonyban a gazdák rendszeresen alulmaradnak, s minden egyes vesztes csata újabb farm bezárást eredményezi - hangsúlyozta a fiatal termelő.

Christiane Lambert, az FNSA alelnöke a France Info hírrádióban elmondta: "a verseny nagyon kemény, az áruházláncok olcsó importhúst árulnak, amely viszont nem olyan minőségű, mint a francia termék". Mindez szerinte nagyon sok tenyésztőt "megfutamodásra" késztet. Ezért a "párizsiakat az FNSA élelmiszeripari patriotizmusra" kéri, azaz arra, hogy "a francia termékeket válasszák" a boltokban.

"Franciaországban nagyon magas színvonalú a mezőgazdaság, régi hagyománnyal, de az egyre lejjebb nyomott árak miatt sokan nem ezeket a termékeket fogyasztják. Ezért fordulunk a közvéleményhez segítségért. A politikának pedig nagyon gyorsan enyhítenie kell a jelenleg érvényben lévő 400 ezer előíráson" - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Az Európai Unió agrárminiszterei kedden és szerdán tartják következő egyezetésüket az uniós agrárpolitika (KAP) jövőjéről. Stéphane Le Foll francia mezőgazdasági miniszter ennek kapcsán megjegyezte: évek óta azért harcol, hogy a KAP reformja európai szinten az állattenyésztőknek kedvezzen.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Stabilnak ígérkezik idén a tejpiac

Stabilnak ígérkezik idén a tejpiac

Stabilitás jellemezheti idén a tejpiacot, a világpiaci folyamatokból arra lehet következtetni, hogy a nyers tej felvásárlási ára kismértékben emelkedi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!