2024. április 19. péntek Emma

Az elmúlt 50 év legrosszabb méztermése várható az idén

Agro Napló
Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható, az átlag termés harmada vagy negyede lett csak az idei – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke július utolsó harmadában az M1 aktuális csatorna hírfolyamában.

Bross Péter kiemelte, hogy januárra nem lesz a magyar szabadpiacon eladó méz, és a rossz termés az árakban is látszik: a hárs-, valamint az akácméz ára például az elmúlt hónapban 50 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest – összegezte a szakember mondanivalóját az MTI.

A méhészek várták a napraforgó virágzását, de ez sem volt jó az ágazatnak, "mert nem volt nyár", a napraforgó pedig csak akkor termel nektárt, ha 25 Celsius-fok felett van a hőmérséklet - mondta. Hozzátéve: a méhek átlagosan 2-3 hétig gyűjtenek nektárt a napraforgóról, idén viszont csak egy hétig tudtak.

Az elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy mindemellett idén is több száz méhész jelezte: a napraforgó kinyílásával jelentős méhpusztulás tapasztalható a méhcsaládjaikban.

A korábbi információk alapján Magyarországon 20 ezer méhész és mintegy 1,2 millió méhcsalád gondoskodik a méztermelésről, amely évente, az időjárás függvényében 15-30 ezer tonna mézet jelent. A belföldi mézfogyasztás átlagosan fejenként 90 dekagramm, miközben Németországban 1,3, Görögországban pedig 1,5 kilogramm mézet fogyasztanak az emberek. Az Európai Unióban évente átlagosan megtermelt mintegy 250 ezer tonna mézből Magyarország 10 százalékkal részesedik,

A méz rendkívül egészséges élelmiszer, természetes antibiotikum, vitaminok és ásványi anyagok tárháza, ezért a szakemberek szerint a belföldi mézfogyasztást mindenképpen célszerű ösztönözni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevesebb méh pusztult el a múlt évben

Kevesebb méh pusztult el a múlt évben

Kevesebb méh pusztult el a múlt évben mint az előzőben, de ennek ellenére nem zártak jó évet a méhészek, ugyanis az árak nyomottak voltak és a tavalyi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!