Az elmúlt hónapban csökkentek a nemzetközi élelmiszerárak

Agro Napló
Az élelmiszer-alapanyagok árának nemzetközi mutatója csökkent májusban miután nagyot zuhant a gabonák, növényi olajok és a tejtermékek jegyzése.
Fotó: Kukorica betakarítása Kenyában. ©FAO/Luis Tato

Adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-index, ami a jelentősebb élelmiszer-alapanyagok havi árváltozásait követi globálisan, március óta 2,6%-ot zsugorodott, és így 124,3 pontos átlaggal zárt, több mint 22%-kal elmaradva a 2022 márciusában mért történelmi rekordtól.

A gabonaárak 4,8%-kal estek egy hónap alatt, élen a kukoricával (-9,8%), amely esetében a kedvező termelési kilátások és az alacsony kereslet játszottak közre. A búza ára szintén csökkent globálisan (-3,5%), tükrözve a fekete-tengeri gabonakezdeményezés megújítását. Ezzel szemben a rizs nemzetközi ára tovább emelkedett májusban az Ázsiából érkező kereslet és a főbb exportőrök (Vietnám és Pakisztán) szűkös készlete miatt – értesült a FAO közleményéből az Agro Napló.

A növényi olajok árindexe 8,7%-ot zuhant májusban, mintegy 48%-kal elmaradva az egy évvel korábbi értékétől. A pálmaolaj nemzetközi ára nagyot esett áprilishoz képest, miután az elhúzódó alacsony globális kereslet egybeesett a főbb termelők megnövekedett kibocsátásával. A szójaolaj ára már hat hónapja csökken globálisan köszönhetően a bőséges termésnek Brazíliában és a vártnál nagyobb amerikai készleteknek. A repce- és napraforgóolajok ára a nagy globális tartalékok mellett tovább csökkent.

A tejtermékek FAO indexe 3,2%-kal mérséklődött április óta a sajt nemzetközi árának bezuhanása miatt a jelentős exportkészletek és az északi félteke szezonálisan megnövekedett tejtermelése okán. Eközben a tejpor és a vaj iránt felélénkült a kereslet a nemzetközi piacokon.

A cukor ára már négy hónapja növekszik globálisan – múlt hónaban 5,5%-kal emelkedett, közel 31%-kal meghaladva az egy évvel azelőtti értékét. A drágulás mögött a szűkös elérhetőség, az El Niño esetleges negatív hatásai körüli aggodalmak és a brazíliai szállítási nehézségek állnak. Ezzel szemben a kedvező 2023-as brazil cukornádtermelési kilátások, együtt az alacsony nyersolajárakkal, elkerülhetővé tettek egy nagyobb drágulást.

A húsfélék ára a FAO adatai alapján 1%-kal nőtt májusban, főként az erős baromfi iránti ázsiai importkereslet és az amerikai marhahús szűkös elérhetősége által hajtva.

További részletek itt olvashatók.

Növekvő gabonakibocsátás és -készletek

Optimista a 2023–24-es szezonra vonatkozóan a FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés, mely szerint 1%-os bővülés várható az idei termelési szezonban, elérve akár a 2 813 millió tonnát is.

Az előrejelzések tükrözik a kukorica, rizs és cirok várható kibocsátás-növekedését, illetve a búza és árpa alacsonyabb termelési szintjét.

További részletek itt.

 

(Forrás: FAO)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!