Az élőhal, a filé és az ikra áfája is csökken jövőre

Agro Napló
Jövőre is folytatódik az élelmiszerek 2014-ben kezdődött áfa-csökkentése, így januártól a fogyasztási hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, ha az Országgyűlés elfogadja június közepén a jövő évi költségvetés tervezetét – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Budapesten – írja az MTI.

Czerván György hozzáfűzte: az áfacsökkentés egyebek mellett az emberi fogyasztásra alkalmas élőhalra, illetve az ikrára, haltejre, halmájra és egyéb belsőségeket is vonatkozik, frissen hűtve vagy fagyasztva. Kiterjed az emberi fogyasztásra alkalmas halfilére és más halhúsra is.

Az államtitkár megerősítette: a kormány és a tárca továbbra is elkötelezett az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett, a költségvetési lehetőségek figyelembevételével további alapvető termékek áfája mérséklődhet. Megjegyezte: ha csak rajta múlna a következő áfacsökkentés, akkor az az UHT és ESL tejre vonatkozna. A távirati iroda kérdésére elmondta: a hal áfájának mérséklése változatlan fogyasztás mellett – ami most 6,2 kilogramm évente és fejenként Magyarországon –, mintegy négy-öt milliárd forint kiesést okozhat a költségvetésnek. A fogyasztás azonban várhatóan emelkedik majd az áfacsökkentés hatására, és így a fejenkénti éves halfogyasztás rövid időn belül 7-7,5 kilogrammra emelkedhet. Ez pedig mérsékli majd a költségvetésből hiányzó összeget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!