Az élősertést és a belsőségeket is kitiltották az oroszok

Agro Napló
Az élősertést, a belsőségeket és néhány más haszonállati eredetű terméket is felvett Oroszország a nyugati, köztük az uniós államok ellen bevezetett élelmiszerembargó-listájára – közölte honlapján pénteken az orosz kormány – tájékoztatott az MTI.

Az embargó ezentúl az élősertés mellett (a fajtiszta tenyészállatok kivételével) kiterjed a szarvasmarha-, sertés-, birka-, kecske- és más állati belsőségre, a sertészsírra, a zsírsztearinra és a zsírolajra is.

Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy ezáltal Moszkva elzárja azokat a "szürke csatornákat", amelyeket arra használtak fel, hogy egyes haszonállati eredetű termékeket más címen szállítottak Oroszországba, a helyi termelők kárára.

Az orosz állat- és növény-egészségügyi szolgálat (Roszszelhoznadzor) 2014 áprilisában függesztette fel a sertésbehozatalt az Európai Unióból, miután a Baltikumban sertéspestist fedeztek fel. Az EU ezt aránytalan intézkedésnek nevezte és a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordult.

Tavaly augusztusban a WTO választottbírói testülete arra az álláspontra jutott, hogy a bevezetett korlátozások jórészt ellentétesek Oroszország kötelezettségvállalásaival, de Moszkva fellebbezett, arra hivatkozva a sertéspestis-helyzet Lengyelországban és a Baltikumban súlyosbodott, és mert elégtelennek ítélte a gócpontok felszámolására tett uniós intézkedéseket. Február végén a WTO elutasította a folyamodványt, az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium azonban rámutatott, hogy a sertésimport felújítása mellett nem enyhít az állategészségügyi védelem szigorán.

Oroszország, válaszul az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett nyugati szankciókra, 2014. augusztus 7-én hirdette meg az élelmiszerembargót, amelyet idén júniusban 2018. december 31-ig meghosszabbított. A zárlat az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Ausztráliából, Norvégiából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandból, Liechtensteinből és Ukrajnából származó termékekre terjed ki.

Az embargó (a konzervek kivételével) megtiltotta a csirke-, sertés- és marhahús, a tejtermékek, az élő, hűtött és fagyasztott hal, a mogyorófélék, a zöldség és gyümölcs, valamint a só bevitelét Oroszországba. A korlátozás alól mentesülnek a bioaktív adalékok, a sport-, gyermek- és egészségügyi élelmiszerek, a laktózmentes termékek, a lazac- és pisztráng-, kagyló- és osztrigaivadék, valamint a vetni és ültetni való burgonya, hagyma, cukorrépa és borsó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Felfelé mozdultak a felvásárlási árak

Felfelé mozdultak a felvásárlási árak

Alapvetően a gyümölcsök és a sertések drágulása miatt három hónap lassulás után októberben ismét gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!