Az elültetett fák a jövő nemzedékét fogják szolgálni

Agro Napló
Úgy kell tekinteni a fákra és erdőkre, mint a jövő zálogaira, az emberi lét alapjára, az Agrárminisztériumban (AM) is ebben a szellemben dolgoznak a szakemberek – mondta Nagy János, a szaktárca földügyekért felelős helyettes államtitkára a csákvári településfásításon, továbbá hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás óta nem volt annyi települést megmozgató fásítási kezdeményezés mint most.
Fotó: Pelsőczy Csaba

A Településfásítási Program célja hármas: így a legfontosabb felhívni a figyelmet a fásítások fontosságára a Vidékfejlesztési Program (VP) önkormányzatok számára is elérhető támogatásaira. Továbbá szeretnék részvételre bíztatni is a helyieket, ezért erdészek és kertészek segítségével mindenütt a helyi közösség szervezi meg az ültetéseket. Emellett a kormányzati célkitűzés eléréséhez, és az emberek életminőségének a növeléséhez pedig gyarapítani kívánják a belterületen található zöldfelületeket.

Az agrártárca helyettes államtitkára az eseményen elmondta: a fák, a városi erdők kedvező környezetvédelmi hatása kiemelten fontos, és rendkívül szerteágazó. Szerepük van a hőmérséklet kiegyenlítésben, árnyékot adnak, oxigént termelnek, de nélkülük nincs levegőtisztaság, sőt por- és zajszűrés sem. A parkoknak, parkerdőknek pótolhatatlan szerepük van az egészségvédelemben, a rekreációban, vagyis a testi-lelki-szellemi feltöltődésben.

Nagy János ismertette, hogy a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak növelése meghozta a várt eredményt, ugyanis több mint 17 ezer hektár új erdő telepítésére és 3000 hektár ipari faültetvény létesítésére adtak be kérelmet a gazdák. Emellett óriási érdeklődés övezte a Településfásítási Programot is, hiszen egy órán belül elfogytak mind az őszi, mind tavaszi ültetési időszakra igényelhető sorfák. A program keretében közel 500, 10 ezer fő alatti település számára biztosítottak összesen 12 ezer sorfát, és a fák elültetéséhez szükséges eszközöket – mondta a helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!