MENÜ

Az EU-ban is rosszak a gabona-terméskilátások

Agro Napló 2020.06.08.

A szárazság és a késői fagyok komoly gondokat okoztak az Európai Unió gabonatermesztőinek – ismerteti a helyzet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

 

A köztestületi összefoglaló idézi az Európai Unió Növénymegfigyelő Ügynökségének (MARS) elemzését miszerint: a MARS május közepén szinte minden növényre vonatkozóan csökkentette termés-előrejelzéseit az unió tagállamaiban.

A repce, az őszi árpa és az őszi búza terméscsökkenése a legnyilvánvalóbb. A tavaszi árpában néhány országban a lefelé mutató korrekciókat ellensúlyozta a spanyolországi magasabb hozama. A nyári növények szezonja csak most kezdődött el, és a legtöbb előrejelzés csak a történelmi tendenciákon vagy átlagokon alapul. Nyugat- és Közép-Európa nagy részén a májusi időjárás ugyanolyan rossz volt, mint az áprilisi. A talaj nedvességtartalma sok régióban túl alacsony a növények optimális fejlődéséhez.

Az uniós szakmai ügynökség megállítja, hogy Nyugat- és Közép-Európa nagy részén az esőzések hiányoznak. Az aszály különösen – Magyarországon kívül – Kelet-Franciaországot, az Egyesült Királyság keleti részét, a Benelux-államokat, Németország északi felét és Nyugat-Lengyelországot érinti leginkább. Illetve komoly gondok lehetnek még Dél-Csehországban, Ausztriában, Kelet-Olaszországban is.

Az időjárási körülmények mindenütt olyan kedvezőtlenek jelenleg is, mint áprilisban voltak. A közelmúltban esett némi csapadék, de mennyisége nem volt elegendő a talaj nedvességtartalmának feltöltéséhez. Ennek eredményeként a növényi biomassza növekedése lelassult, a jövedelempotenciál romlott. A feltételek az idén többnyire rosszabbak, mint tavaly.

Az éjszakai fagyok elsősorban Németországban, Nagy-Britanniában és a Benelux-államokban okoztak gondot a szántóföldi növényekben, különösen a virágzó repcében, illetve a szőlőültetvényekben. Franciaország északkeleti részén a tavaszi vetésű növények kedvezőtlen körülmények közötti kelése és az őszi vetésű növények fejlődésének lassulása a szokásosnál alacsonyabb termési potenciált okoz. Franciaország északi és északnyugati régióiban az esőzések miatt a téli növények fejlődése valamivel jobb. Németországban az őszi vetésű növények fejlődése lelassult az alacsony hőmérséklet és az alacsony talajnedvesség kombinációjának következtében. Bár május eleje óta néhány régióban a helyben leesett nagyobb csapadékmennyiség kedvezőbb körülményeket teremtett.

A betakarítási körülmények Lengyelországban hasonlóak a németországi betakarítási körülményekhez. Ám a növénynövekedés jobban lelassult a nagyon alacsony talajnedvesség miatt. Románia és Bulgária nyugati régióiban az őszi vetésű növények jól fejlődtek az áprilisi aszály ellenére. A keleti régiókban azonban a folyamatos csapadékhiány máris látható károkat okozott. A májusi csapadék csak részben enyhítette a terméskiesést. Ezzel szemben az ukrán csapadékhiány májusban megszűnt – tartalmazza az összefoglaló.