2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az Európai Tanács elnöke 1074 milliárd eurós keretköltségvetést javasol

Agro Napló
Az Európai Tanács elnöke a hétvégén Brüsszelben ismertette, hogy 1074 milliárd eurós uniós keretköltségvetést javasolt az Európai Unió számára a 2021-től kezdődő hétéves időszakra.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállításával összefüggésben azt kezdeményezte, hogy az újjáépítési alap költségvetése 750 milliárd euró maradjon.

Charles Michel, a 2021 után érvényes hétéves költségvetésre vonatkozóan legutóbb februárban nyújtott be az előző pénzügyi időszakhoz képest mintegy 12 milliárd euróval magasabb összegű javaslatot, amely szerint az uniós büdzsé 1094,8 milliárd eurót tett volna ki. A belga politikus által bemutatott javaslat mintegy 2,36 százalékkal marad el az Európai Bizottság által május végén benyújtott 1100 milliárd eurót kitevő tervezettől.

Az uniós tanács elnöke azt mondta, kompromisszumos javaslatában, amelyet a jövő hétre tervezett uniós csúcstalálkozón terjeszt a 27 tagállam vezetője elé, azt szorgalmazza: Németország, Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia esetében őrizzék meg a közös agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó kompenzációs mechanizmus által biztosított kedvezményeket.

A javaslat egyebek mellett a migráció kezelésére és a határvédelemre korábban javasolt 21,9 milliárd eurós összeget megtartotta, ahogy a kohéziós és agrártámogatásokra szánt 373,2 milliárd eurós összeget is. Növelné az egészségügyre szánt összeget, valamint szintén emelné az innovációra, a kutatásra, a digitalizációra, a belső biztonság növelésére, valamint az oktatásra szánt tételeket is. Csökkentette a védelemre és a biztonság fokozására, valamint a szomszédságpolitikára szánt tételeket, azonban megtartaná azon javaslatát, hogy a költségvetésnek jelentős összegeket kell fordítania az éghajlatváltozás elleni küzdelemre. Emellett ötmilliárd eurós tartalékalap létrehozását is javasolta Michel a Brexit miatt az uniós tagországokat esetlegesen érintő "váratlan következményeinek" leküzdésére.

Az elnök az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság kritériumainak betartásához kötné. Továbbá arányos intézkedések meghozatalát helyezi kilátásba az uniós források nem megfelelő felhasználása, vagy az uniós értékek tiszteletben tartásának elmaradása esetén – olvasható az MTI helyszíni beszámolójában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!