MENÜ

Az idén félmillió gyermeknek jut friss zöldség, gyümölcs és tejtermék

Agro Napló 2020.01.20.

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül; erre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít – közölte a agrártárca az Agro Naplóval.

 

Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, míg  az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

A program elsődleges célkitűzése, hogy a gyerekekben kialakítsa a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás iránti igényt. Továbbá, hogy az egészséges táplálkozási szokások kialakításával csökkentse a túlsúly, az elhízás és az ezekhez kapcsolódó betegségek kockázatát.

Az iskolák heti 3-4 alkalommal ingyenesen osztanak friss gyümölcsöket és zöldségeket, valamint 100 százalékos zöldség- és gyümölcsleveket, illetve tejet, és tejtermékeket. A mostani tanévben eddig mintegy 1,2 millió adag friss zöldség, 15 millió adag friss gyümölcs, 3,2 millió adag zöldség- és gyümölcslé, illetve 1,8 millió liter tej és 758,5 ezer kg tejtermék jutott el a diákokhoz.

A kormány emellett 2010 óta több mint háromszorosára - 27 milliárdról 83 milliárd forintra - emelte a gyermekétkeztetésre fordított támogatást. Ennek köszönhetően ma több mint félmillió óvodás és iskolás gyermek étkezik ingyen vagy kedvezményesen. A rászoruló gyermekeknek a szünidőkben is biztosított az ingyenes étkezés – olvasható a tájékoztatásban.