Az idén is lesz búzaadományozás – Magyarok Kenyere program

Agro Napló
A gazdák adományait a koronavírus sem állíthatja meg: 2020-ban is elindul a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program – közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agro Naplóval.

A tájékoztatást közzétevő két agrárszervezet emlékeztet: most mindennél nagyobb szükség van a kárpát-medencei magyar gazdák összefogására, így idén is elindítják a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági programot. Trianon százéves évfordulóján új elemmel is bővül a program: a csíksomlyói Búzaszentelő Ünnepséget idén kivételesen a virtuális térben valósítják meg – teszik hozzá.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program több tízezer gyermek ellátásához járul hozzá évről-évre, és számos kárpátaljai gazdának segít  vetőmagadománnyal is. Tavaly minden eddiginél sikeresebb volt a program: több mint 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, és mintegy 800 tonna búzát gyűjtöttek össze a hazai és határon túli gyermekeknek, rászorulóknak.

A gazdáknak köszönhetően mostanra az egész Kárpát-medencében elmondható: „egy kenyéren vagyunk”. Külön aktualitással bír ez az idén, mert az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította 2020-at. A Magosz és a NAK elkötelezett abban, hogy a határon túli magyarság hitét, kitartását az adományozáson túl a gazdasági és szakmai együttműködések területén is kamatoztassa.

Az összetartozás jeleként szólítják meg a program szervezői, a résztvevő gazdák nevében a nagyvilág magyarságát: üzenetük és jelképes lisztadományuk így eljuthat – hasonlóan a korábbi évekhez - többek között az Egyesült Államok, Kanada, Venezuela, Írország, Ausztria magyar közösségeihez is. Ezért mondható ki, hogy az egész világon megsült és újra megsül a Magyarok Kenyere.

A NAK és a Magosz – a program közel egy évtizedes sikereihez hasonlóan – idén is számít a magyar gazdatársadalom jótékony adományaira, éljenek a határon innen és túl. A koronavírus okozta helyzetben a búzafelajánlás mellett kiemelten számítanak a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénzadományokra, és a mezőgazdaságon kívüli személyek támogatására is – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!