Az MNB kiemelten kezeli a fenntarthatóságot

Agro Napló
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, közben a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is célul tűzte ki – közölte Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Napi.hu 2020. Zöldgazdaság 2020 című online konferencián november második felében.

Jelezte: a szóban forgó célkitűzés megvalósításának fő eszköze az MNB-nél a fenntartható gazdaság elősegítésére a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény nyújtása a bankoknak. Nagy valószínűséggel állítható, hogy a zöld beruházásokra nyújtott hitelek kockázatossága alacsonyabb, miután a beruházónak a fejlesztés révén megtakarítása keletkezik - fejtette ki az alelnök.

Kandrács Csaba azt is hozzátette – tartalmazza az eszmecseréről készített MTI összegzés –, hogy a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény egy részét a bankoknak tovább kell adni az ügyfelek számára minimum 0,3 százalék kamatkedvezmény formájában.

Az MNB zöld programjával a térségben vezető szerepre törekszik – hangsúlyozta az alelnök, aki arra is kitért, hogy a tőkekedvezményt a zöld hitelek folyósítására egyelőre még csak a lakossági hiteleknél vezették be, de hamarosan elérhetővé válik a konstrukció a vállalati kölcsönöknél is.

Magyarországon a vállalatok számára egyelőre zöld kötvények vásárlására nyílik lehetőség – jegyezte meg Kandrács Csaba. Az alelnök utalt arra is, hogy az Európai Unió is hasonló irányba gondolkodik, zöld feltétel teljesülése esetén 25 százalékos tőkekövetelmény-kedvezményt kaphatnak a közszolgáltatások finanszírozó pénzintézetek.

A fenntartható tőkepiacról szintén beszélt a jegybanki vezető, kiemelve: ezen a területen a cél az, hogy a zöld tőkepiaci termékek minél inkább honosodjanak meg országban.

A magyar piacon már megjelentek az úgynevezett zöld kockázati tőkealapok, valamint a befektetési alapok, és 2020-ban megtörtént az első zöld kötvény kibocsátás az állami és a vállalati piacon is – idézte fel az alelnök utalva arra, hogy bőven van tér még a növekedésre.

Kandrács Csaba az MNB tőkepiaci terveit ismertetve arra is kitért, hogy egyebek mellett a Nemzeti Fenntartható Tőkepiaci Stratégia alkotását tervezik.

Az alelnök beszélt a nemzeti energiastratégiáról is, miszerint a megújuló villamos-energia termelési kapacitást az ország 2030-ra a jelenlegi ötszörösére növelné, 2040-re pedig a nyolcszorosára.

Az MNB a jövőben az eddigi, a tőkekövetelményt érintő kedvezmények mellett a zöld kötvény programmal és hitelgarancia programmal segítheti a megújuló energia beruházásokat – mutatott rá az alelnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!