Az öntözendő területekről egyeztettek

Agro Napló
Öntözési workshopot rendeztek az Agrárgazdasági Kutató Intézetben – írja a nak.hu portál. Az esemény kapcsolódott az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásának folyamatába.

„Az öntözhetőség természeti-gazdasági korlátainak hatása az öntözhető területekre” című könyvtervezet vitáját 2017. május 30-án tartotta az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Ekkor több szakmai észrevétel érkezett, amelyeket beépítettek a könyvtervezetbe. Az AKI a módosított tanulmány bemutatása és az öntözésfejlesztési stratégia kidolgozása kapcsán 2018. január 17-én, öntözési műhelymunkát tartott.

Az AKI munkatársai mellett a Földművelésügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselői, több egyetem illetékesei, valamint az öntözés mellett elkötelezett mezőgazdasági termelők és a technológiát forgalmazó integrátorok vettek részt.

Kemény Gábor, a Horizontális Kutatási Igazgatóság igazgatója ismertette a tanulmány eredményeit érintő legfontosabb változásokat. A tanulmánnyal az intézet fő célja, hogy a fontosabb természeti és gazdasági tényezők figyelembevételével öntözésgazdaságossági alapú, döntően vízkeresleti szempontú lehatárolást adjon a potenciálisan öntözendő területekre. Továbbá ezen területek figyelembevételével annak becslése, hogy milyen nagyságrendű kibocsátás- és termelésiérték-növekedést eredményezne ezen területeken megvalósuló öntözésfejlesztés megvalósulása, amely célok szorosan illeszkednek az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározatban megfogalmazottakhoz. Ehhez kapcsolódóan a jelenlévők körében intenzív diskurzus alakult ki a mezőgazdaság valós vízigényéről, annak kiszámíthatóságáról, valamint az öntözésfejlesztést hátráltató tényezőkről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!